Alternativ til fysioterapiDe fleste ”uforklarlige” smerter er slet ikke uforklarlige

Smerter i bevægelsesapparatet er typisk forårsaget af tynde, stramme bånd i muskelfibre – kaldt triggerpunkter. Triggerpunkter dannes når musklerne bliver skadet (fald, sportsskader, havearbejde, repeterende arbejde ved computer etc.).

Tit tjekkes der kun for skader i led og vedhæftelser. Hvis intet kan ses på scanninger, får man gerne øvelser for at styrke musklen, fordi ideen er at man har smerter fordi musklerne er for svage til at gøre sit job i dagligdagen.

Men de fleste «uforklarlige» og «behandlingsresistente» smerter mange døjer med, slet ikke uforklarlige – men er forårsaget af triggerpunkter i musklerne.


Triggerpunkter har tre vigtige kendetegn:


1) De er permanent aktiverede og sammentrukket, og forkorter dermed musklen. Det giver bevægelseshæmning og muskelstivhed.

2) De har en ændret metabolisme og er smertefulde ved direkte tryk.

3) De giver refererede smerter som typisk kan mærkes i afstand fra triggerpunktet, ofte som en slags stråling. Det her kan let fejldiagnosticeres som «nerve i klemme».

Triggerpunkter er altså bløddelsskader, og dem kan man ikke se på scanninger. De er årsag til mange af de smerter, som mange mennesker døjer med: knæsmerter, hofte- og lændesmerter, musearm eller smertefuld skulder.

NB: triggerpunkter skal ikke forveksles med anspændte muskler, og de kan ikke strækkes, masseres eller trænes væk.


Læs mere om Triggerpunktbehandling


Træningsudstyr til smerter

Problemer løses hurtigt...

Hurtigst effekt får du, hvis du kommer, mens problemet er nyt. Akutte skader (f.eks. hekseskud eller låst nakke) er som oftest færdigbehandlet på 2-4 konsultationer, nogle gange er sågar 1-2 behandlinger nok, især hvis du stadig er på den rigtige side af de 20...

Et overbelastet knæ eller hofte efter et cykelløb eller en hård dag i haven, vil typisk også kunne være hurtigt fikset - med mindre der ligger en gammel skade bag, som du rent faktisk har døjet med i mange år, og som er blevet forværret af den belastning en sportspræstation eller hårdt fysisk arbejde kan være.

Sidstnævnte kan naturligvis også afhjælpes, der skal blot en mere ihærdig indsats til.. Som man siger: problemer løses, mens du venter, mirakler tager noget mere tid...

Akupunktur giver ikke mange bivirkninger, men her kan du læse om de få, der kan opstå.


Pige med natur i baggrunden

Den typiske patient

Den typiske patient i klinikken hos os har tit haft smerter gennem lang tid, har været ved lægen, fået gigtmedicin og indsprøjtninger med binyrebark-hormon, fået fysioterapi, er blevet behandlet af kiropraktor og massør ... og måske endda et par ting mere. Alligevel døjer hun eller han stadig med smerter, ofte i hæle, hofter, ryg og skulder eller spændingshovedpine (evt. med migræne).

Ved hjælp af moderne triggerpunkt-behandling, bliver langt de fleste smertefri, og hovedparten af de resterende får reduceret deres smerter betydeligt.

Nogle gange er der også tale om langvarige problemer. Rekorden indehaves muligvis af en dame, som kom i klinikken med sin datter. Hun havde haft bækkenløsnings-smerter siden datteren blev født - for 50 år siden! Nu kan den ældre kvinde igen gå lange ture.

Mænd er mere bange for nåle end kvinder

Mænd er en gruppe, der tit kommer sent til behandling. De er langt mere bange for (de meget tynde, og som oftest også små) nåle, som vi benytter i behandlingen, end kvinder er. Det betaler sig ikke, for jo tidligere man kommer til behandling, jo nemmere er det at blive af med smerterne og bevægelseshæmningen.


Læs mere om Triggerpunktbehandling


Ung mand og ung kvinde med mops der drikker kaffe, måske har de smerter

John F. Kennedy

Den amerikanske præsident, John F. Kennedy, er et eksempel på en person der døjede med smerter fra triggerpunkter: Han blev skadet under 2. verdenskrig og havde så store rygsmerter, at han så godt som altid brugte krykker, når kameraerne var slukkede. Kennedys læge, dr. Janet Travell – grundlæggeren af moderne triggerpunktbehandling – hjalp ham af med størstedelen af disse invaliderende smerter (og med krykkerne ..).
Billedet til venstre:
John F. Kennedy sammen med Dr. Janet Travell

 John F. Kennedy sammen med sin læge; Dr. Janet Travell. Moderne triggerpunktbehandling er grundlagt og udviklet af Dr. Janet Travell i samarbejde med David Simons