Hjælp ved stress

I vesten snakker vi ofte om at psyken - det der foregår i hovedet - påvirker kroppen, og at det er derfor vi bliver stresset, når vi har for mange ting at tænke på.

Og det er rigtig nok. Men vi glemmer ofte, at den mekanisme går lige meget den anden vej. 

For når kroppen bliver stresset, påvirker det også hovedet. Stramme muskler og en anspændt krop kan fx gøre at man ikke klarer falde hen, at tankerne kværner og kværner, selv om man i sin bevidsthed gerne vil ha dem til at stoppe. Man kan bare ikke holde op, og det kan kendes som om ens  systemet nærmest er ”kørt af sporet”. 

Man er meget træt, men sover dårligt. Man har ingen madlyst, og får for lidt energi, eller man spiser ”hele tiden” for at holde sig gående. Man kan have hjertebanken, og følelse af uro i kroppen. Man kan føle sig overvældet af alt det der skal gøres, og være ude af stand til blot at tage én ting af gangen, og nå det man nu engang når og så tage fyraften ...


Dråber på blad

Hvis man er kommet i en sådan situation, er det en god ide at gøre noget ved sin hverdag, så man igen kan overkomme den.

Men mange mennesker har oplevet, at det at forandre på det mentale, på tankerne og holdningen slet ikke er nok: kroppen kører videre, i sit opjagede, stressede, tempo, også selv om man forsøger sig med meditation og mindfullness efter (fattig) evne. 

Oplevelsen kan sammenlignes med en hest der er redet ud. Selv om rytteren er blevet roligere, er hesten (kroppen) stadig opjaget efter den voldsomme galop. For at hoved og krop igen skal kunne tage ud i verden i rolig skridtgang, mens de nyder udsigten og forårsvejret, skal begge to være faldet til ro.

Læs mere om kranio sakral terapi 

Læs mere om akupunktur


Lommeur i sand. Symbol på stressreduktion. Orgio behandler stress med kranio sakral terapi.

Vi ved det godt, det ligger også i vores sprog: vi siger jo, vi skal tage os sammen - og hvordan gør vi det..? Jo, ved at stramme musklerne: i skuldrene, i ryg eller mave. 

Eller vi bider tænderne sammen, og strammer vores ansigtsmuskler så at vi får hovedpine og kæbesmerter.

Selv om man går på al verdens mindfullness-kurser, vil musklerne som man har stresset sammen til en knude, ikke løse sig selv op. En kombination af moderne triggerpunktbehandling og kraniosakral terapi gir gode resultater ved sådanne tilstande. 

Kraniosakral terapi er, med sine blide teknikker, en meget beroligende behandlingsform når skuldrene har haft fast bopæl oppe ved ørerne en tid ...

Kinesisk akupunktur virker både på krop og sind: det neddrosler/stopper tankevrimmelen, bedrer søvnen og får maven i orden, for at nævne noget.

Du kan læse om akupunkturs virkning ved stress i en artikel i National Geographic her.

Her kan læse en forskningsartikkel om akupunktur ved stress 

Læs mere om triggerpunktbehandling


Mariehøne på blad