Iskiassmerter: pseudoiskias eller prolaps?

I klinikken møder vi ofte patienter, som siger de har ”iskias”. Når man har ondt

over korsryggen, den ene side af ballen, samt nedover lår og læg, går

man ud fra, at det er prolaps i ryggen. Iskias-symptomer og prolaps

betyder for mange det samme.

Som regel er der ikke foretaget en scanning af ryggen, eller

scanningen giver ingen sikre svar. Ofte konkluderer undersøgelsen at

diskene er lidt lave og ligner tendenser til slidtage, noget de fleste

mennesker har når man har nået en vis alder – dog uden at have

symptomer.

Der findes imidlertid to forskellige tilstande som giver næsten identiske symptomer – discusprolaps (ægte iskias) og pseudoiskias.

Det sidste er der ikke mange der kender til, heller ikke

professionelle behandlere, selv om der er omfattende forskning og meget

tilgængeligt litteratur om emnet.

Pseudoiskias
– altså falsk iskias – er den almindeligste årsag til denne typen smerter, og den gode nyhed er, at de kan fjernes hurtigt og enkelt.

Se hvordan vi behandler Iskiassmerter

Smerter i hofte

Hvad er pseudo-iskias?

Typisk smertemønster ved triggerpunkter i bagerste del af m. gluteus minimus. Smerterne stråler nedover på baglår og læg.

Ved pseudo-iskias er mellemhvirvelskiverne uskadt. Når man ikke kan finde noget galt på en scanning, er den populære forklaringen at årsagen til disse typiske «prolapssmerter» er «nerver i klemme». Det er forkert. 

Smerterne fra falsk iskias skyldes en dybtliggende og lille, men meget vigtig hoftemuskel, som hedder musculus gluteus minimus. Stramme og hyperirritable muskulære bånd (triggerpunkter) i denne muskel giver smerter som til forveksling ligner iskias, og er grunden til at den berømte amerikanske læge dr. Janet Travell kaldte muskelen «iskias-efterligneren.» Den «efterligner» iskiassymptomerne. 

Behandling af pseudo-iskias

Triggerpunktene som giver smerter til hofte og nedover siden af lår og læg, finder vi i den forreste kant af m. gluteus minimus. 

Den bedste – og enkleste – behandling er «dry needling», som er behandling med tør nål – noget som betyder at man ikke sprøjter noget ind i muskelen. Når man rammer triggerpunktet i muskelen, trækker det stramme bånd sig hurtig sammen («local twitch respons») og slipper. Smerten nedover i benet er ofte næsten fuldstændig væk med det samme. Man behøver ofte nogle behandlinger før smerterne går helt væk, særlig hvis det er smerter, man har haft i lang tid. 

Sådan behandler Origo pseudo-iskias Vores behandlingsmetode

Prolaps – «ægte» iskias

«Iskias» betyder egentlig hoftesmerte, men bruges upræcist som fællesbetegnelse på smerter der stråler fra korsryggen eller hofte og nedover til lår og læg. 

Rygsøjlen består normalt af 33 – 34 hvirvler, deraf 7 halshvirvler, 12 brysthvirvler og 5 lændehvirvler. Mellem hver af disse hvirvler er der en bruskskive med en kerne som består af en geleagtig substans. Disse bruskskiver kaldes mellemhvirvelskiver eller discus

Ved discusprolaps er kanten på en af lændehvirvelens skiver skadet, så at den bløde kerne trykker mod iskiasnerven ved nerverøddernes udspring. Dette kan give smerter som stråler nedover i benet, og ofte helt ned under foden. Prolaps kan i alvorlige tilfælde også resultere i følelsesløshed og lammelse i underekstremiteterne. 

Behandling af prolaps

Det er også muligt at behandle ægte iskias ved hjælp af dry needling. En medvirkende årsag til udvikling af prolaps kan være triggerpunkter og spændte muskler i et segment af rygraden. Muskelspændingen forårsager øget tryk på mellemhvirvelskiven, og dette medfører at skiven presses sammen. Ved dry needeling slipper spændingen i muskelen, og skiven kan dermed stille genvinde sin naturlige form og funktion. 

For nogle år tilbage var operation almindelig ved prolaps. Nu er man imidlertid mere tilbageholden med disse operationer eftersom de ofte ikke resulterer i smertefrihed; nogle får til og med forværrede smerter.

Læs mere om triggerpunktbehandling