Piskesmæld- whiplash, nakkeslæng

Piskesmæld er en nakkeskade der opstår når hovedet bevæger sig ukontrolleret og hurtigt, først frem – og så tilbage, som en pisk. Andre navn for piskesmæld er whiplash og nakkeslæng.

Den hyppigste årsag til piskesmæld er biluheld med påkørsel bagfra, men kan også forårsages af andre traumer som giver samme pludselige og kraftige hovedbevægelser, f.eks. idrætsskader, fald etc.

Den kraftige hovedbevægelse som ulykken medfører kan resultere i skader i nakkens muskler og ligamenter (bløddele). I sjældnere tilfælde kan også skiverne mellem nakkens hvirvle (prolaps) eller knokler skades.

Skader i nakkens bløddele kan være svært at diagnosticere, og patienten kan derfor i enkelte tilfælde ende ud med en psykiatrisk diagnose.

De fleste patienter bliver bedre eller helt smertefri i løbet af nogle uger, men hos andre kan nakkeskaden give invaliderende symptomer i måneder eller år.


Mand der kører bil. Bilkøring er en hyppig årsag til smerter fra whiplashskader/piskesmæld. Sådanne smerter kan fjernes med triggerpunkter og kranio sakral terapi

Symptomer

De mest almindelige symptomer på en piskesmældsskade er:

 • nakkesmerter og stivhed i nakken
 • øgede smerter ved hoved/nakkebevægelser
 • hovedpine
 • smerter i øvre del af ryg, skuldre eller udover i armene
 • følelsesløshed i armer
 • svimmelhed
 • tågesyn
 • udmattelse


Følgende symptomer kan også forekomme:

 • søvnproblemer
 • koncentrationsbesvær
 • dårligere hukommelse
 • irritabilitet
 • depression
Skyer og bjerge

Piskesmæld og triggerpunkter

Smerter i bevægelsesapparatet skyldes ofte triggerpunkter i muskler. Dette gælder også ved piskesmæld. Når en muskel udsættes for overbelastning eller overstrækning, er en almindelig reaktion at nogle af musklens fibre trekker sig sammen og danner en smertefuld knude – et triggerpunkt. Musklen bliver derved både forkortet og svækket. Strækning, massering eller øvelser for at styrke de skadede muskler, fører i almindelighed til at de her aktiverede muskelfibre aktiveres yderligere, og symptomerne forværres.

Triggerpunkter giver refererede smerter, dvs. smerter som er lokaliseret et andet sted end skaden. Triggerpunkter i musklerne rundt hovedet, giver derfor typisk stiv nakke, men også hovedpine forskellige steder i hovedet, afhængig av hvilke muskler som er skadet.

En konkret vurdering av smertemønstret hos den enkelte patient er nødvendig for at kunne sige noget om hvilke muskler som bør behandles.

Behandlingen består i at de-aktivere de stramme bånd i musklerne ved hjælp av en tynd akupunkturnål.


Solnedgang spejlet i vand

Triggerpunkter i Trapezius-musklen giver de mest typiske symptomer ved piskesmæld: som stiv nakke, nakkesmerter og tinding-hovedpine.

Musklen Sternocleidomastoideus er typisk også involveret i «stiv nakke-syndromet», men kan i tillæg give svimmelhed, kvalme og hovedpine i forskellige deler av hovedet, samt symptomer fra øre, øje eller næse.

Musklen Splenius kan forårsage stiv nakke samt hovedpine i hele hovedet.

I tillæg kan flere andre muskler også virke ind på symptombilledet.

Læs mere om triggerpunktbehandling

Bølger

Piskesmæld og kranio sakral terapi

I tillæg til de store muskler, nævnt ovenfor, er der specielt tre små nakkemuskler der kan lave mange problemer efter en piskesmæld-skade:

 • Rectus capitis posterior major
 • Rectus capitis posterior minor
 • Obliquus capitis inferior


De her muskler er specielle, fordi de har direkte kontakt med det kraniosakrale system via vedhæftelser der er festet i durarøret (den hinde, der ligger omkring hjernen og rygmarven).

På kraniosakral-kursuset Beyond the cranial base, lå fire dagers læringsfokus på at blive klogere på nakkens mange muskler - lige dem der så tit lider overlast ved en piskesmæld-skade, og specielt arbejdede vi med at lære at spænde af de muskler der, via sine vedhæftninger til centralnervesystemt, kan være med til at lave rigtig mange af de ubehagelige symptomer der følger med en piskesmæld-skade.

Kranio sakral terapiens blide tilgang gør behandlingen tolererbar også for mennesker der, som følge af smerter og andet ubehag, ikke kan tåle en for voldsom tilgang.

Læs mere om kranio sakral terapi


Mælkbøtte med frø

Piskesmældsmerter

Origo akupunktur har hjulpet mig helt fantastisk meget!
Jeg styrtede med min hest først i april 2016, og pådrog med en slem hjernerystelse og et piskesmæld...
Efter 8 behandlinger hos Bruno er piskesmældssmerterne stort set væk!
Derudover, så er det et dejligt sted at komme og så fantastisk søde mennesker!

Alle burde høre om Origo akupunktur!

Malene

Piskesmæld i nakken

Efter ganske få behandlinger med Triggerpunkts-akupunktur er jeg blevet min hovedpine kvit. Jeg pådrog mig et piskesmæld for flere år i siden og er for første gang helt smertefri i nakke og hovede.

Hvor er det skønt!

Lotte

Læs mere