Iskias, prolaps og pseudo-iskias

Begreberne iskias og prolaps bruges ofte som om det var det samme - og mange tror det er to forskellige navne på samme tilstand. Men det passer ikke.

Ved en prolaps er en af skiverne i rygraden involveret.

Iskias er blot en betegnelse for en tilstand, hvor smerter stråler ned i balle, lår og læg, og nogle gange helt ned under foden. Man kan også have smerter i lænden ved iskias. 

Dersom man ved scanning ikke har fundet nogen prolaps som trykker på nerverne, men alligevel har smerter der stråler ned i benet, skyldes smerterne næsten altid triggerpunkter i Gluteus minimus: den mindste, dybeste baldemusklen, eller i Piriformis-musklen, som sidder dybt i hoften. 

Her kan du læse en forskningsartikkel om triggerpunkter i Gluteus minimus

Conclusions

The presence of active TrPs within the gluteus minimus muscle among subacute sciatica subjects was confirmed. All TrPs-positive sciatica patients presented DN related vasodilatation in the area of referred pain. Moreover, the presence of TrPs related autonomic phenomenon suggests the involvement of sympathetic nerve activity in myofascial pain pathomechanism. (...) further studies on a bigger group of patients are still required.

Læs mere om triggerpunktbehandling

Falsk iskiasstammer fra balde og hofte-mukslerne

Mange af de smerter der stråler ned i balle, lår og læg, skyldes slet ikke ægte prolaps – og skiverne i rygraden er slet ikke involveret ved falsk iskias.

Refererede smerter fra triggerpunkter i m. gluteus minimus, en af de dybe balde/hoftemuskler, er en ganske almindelig årsag til smerter der næsten er identiske med de man har, ved ”ægte” iskias.

Gluteus minimus benævnes derfor ”iskias-imitatoren” og tilstanden kaldes ”pseudo-iskias” – falsk iskias.

Også ved ægte prolaps kan der udvikles triggerpunkter i gluteus minimus. Det sker fordi kroppen reagerer med at stramme op musklerne i de områder der smerten breder sig, og på den måden udvikler smerten sig.

Også piriformis-musklen kan give iskiassmerter.

Piriformis krydser iskiasnerven på dens vej fra rygraden og ned ad benet, og når der er triggerpunkter i piriformis vil musklen forkortes, og dermed blive tykkere. Dette kan resultere i, at piriformis presses mod iskiasnerven, og forårsager ischiasmerter hele vejen ned ad benet, helt til ind under foden. 

Det betyder, at man kan ha smerter der til forveksling ligner ægte iskias, men uden at man har en diskusprolaps i rygraden.

Læs mere om Piriformissyndrom


Dråber på blad

Ægte iskias - prolaps

Skiverne (diskene) mellem knoglerne som danner rygraden, er vigtige for at absorbere stød, og for at give rygraden fleksibilitet. De består af en blød kerne (nucleus), som er omgivet af en hård ring. Hvis denne ydre ring er skadet, vil den bløde kerne kunne lave en udposning. Det er det her fænomen som kaldes prolaps.

Hvis en prolaps presser mod nerverødderne, der de løber ud fra kanaler mellem hvirvlerne ned ad rygraden, vil det kunne give smerter, der stråler nedad i balle, lår og læg, og ofte helt ned til foden.

Det her er typiske prolapssmerter, men en prolaps behøver ikke altid give smerter. Hvis skiven er brudt sammen, uden at trykke på nogen nerve, kan prolapsen være ganske symptomfri.

Der findes en række dybe, korte muskler (m. multifidi, m. rotatores, m. intertransversari) der ligger tæt ved rygsøjlen og stabiliserer ryggen. Hvis nogle af disse muskler forkortes på grund af triggerpunkter vil det kunne give et øgt tryk på skiven, og resultere i en prolaps.

Hvis man allerede har en prolpas, og de her muskler er stramme, vil det at de-aktivere triggerpunkterne gøre at prolapsen lettere vil kunne gå tilbage af sig selv.

Læs mere om triggerpunktbehandling

Rim på blader