Smerter i hæl, ankel/akilles, fodkan i de fleste tilfælde nemt fjernes

Smerter i hæl, læg, ankel og fod, er i mange tilfælde forårsaget af triggerpunkter i musklerne, der skyldes overbelastning, af en eller flere af underbenets muskler.

Hælsmerter

Hælsmerter kaldes ofte hælsporer, selv om begrebet hælsporer egentlig refererer til en lille forkalkning på hælknoglen. Denne forkalkning giver ikke smerter, og mange har hælsporer, uden at få nogle symptomer.

De fleste der døjer med smerter i hæl, har slet ikke hælsporer, men triggerpunkter der giver stramme muskler.

Behandling består i at løse op de stramme bånd i de aktuelle muskler med tynde (akupunktur)nåle. Effekten kommer meget hurtigt.

Almindelige årsager til denne type overbelastning er løbning, samt arbejde, hvor man går og står meget.

Traditionel behandling består typisk i træning af ankel og læg, samt tapening af anklen, indlæg i sko og smertestillende medicin.

Mange af vore patienter oplyser at øvelser giver øgede smerter.

Hælsmerter er typisk forårsaget af overbelastning af af en muskel der hedder m. soleus, der også kan give smerter til akillessenen. Andre ganske små muskler (m. quadratus plantae og m. abductor hallucis) kan også give smerter til hæl.

Læs her en artikel om en af vores glade patienter, der fik hjælp for sin løbeskade.

Læs mere om triggerpunktbehanling

Beskidte fødder

Ankelsmerter

Anklen er særlig udsat for skader, eftersom det er et ustabilt led som bærer hele kroppens vægt. De almindeligste årsager til akutte smerter her, er forstuvning. Symptomer på forstuvning er hævelse, smerter og følelse af varme i leddet, og kan skyldes overrevet ledbånd eller skade på et af ledbåndene i anklen. Forstrækning giver næsten de samme symptomer, men det skyldes at det er muskler der er skadet, og ikke et ledbånd.

Den anerkendte førstehjælp af skadede led har i mange år været ro, nedkøling, kompression og hævelse af den skadede kropsdel. Dr. Mirkin, lægen der introducerede disse principper helt tilbage i 1978, publicerede i 2016 en artikel, hvor han argumenterer for, at nedkøling alligevel ikke kan anbefales, fordi det forsinker heling af sådanne skader. Dette er også vores erfaring.

Efter akutte skader udvikler der sig ofte triggerpunkter i de skadede muskler, noget der forårsager smerter som tenderer til at blive kroniske. De muskler som typisk giver smerter til ankel er m. peroneus og m. tibialis anterior.


Pige der skøjter

Betændelse i akillessenen

Smerter og betændelse i akillessenen kommer almindeligvis fra triggerpunkter som forkorter musklen m. tibialis posterior

Læs mere om triggerpunktbehandling

Lægsmerter

Akutte smerter med hævelse og varme i læg eller lår, typisk kun på den ene side, kan være tegn på dyb venetrombose (blodprop, DVT). Det er en alvorlig tilstand, hvor man skal søge læge.

Almindeligvis skyldes lægsmerter overbelastninger og skader (der giver triggerpunkter) i nogle af musklerne på læggens bagside (m. soleus, m. gastrocnemius). I nogle tilfælde vil triggerpunkter i en af hoftens dybe muskler (m. gluteus minimus) kunne resultere i smerter i læggen, men så vil man også have smerter i balle og lår.


Fotboldspillere

Fod

Smerter i og under fod og tæer er typisk forårsaget af triggerpunkter i nogle af læggens muskler, fxLæs mere om triggerpunktbehandling

Spor i sne

Akillessene

Har i en årrække kæmpet med en træls akillessene. Det er nu et overstået kapitel, jeg har en super bevægelighed i den fod nu, efter 4 behandlinger.

Yasmeen

Smerter i fødder, ben, baller og ryg

Jeg har i snart 6 måneder haft smerter i begge fødder, ben, baller og ryg som senere hen begyndte at påvirke mit nervesystem. (...) Allerede efter første behandling kunne jeg mærke en stor forskel og jeg har indtil videre kun fået fire behandlinger. (...)

Kristine

Læs mere

Hælsporer

(...) De (Origo) får de bedste anbefalinger: kan ikke beskrive følelsen af pludselig at kunne stå i kø i et supermarked uden at få ondt.

Lene