Bækkensmerter ved graviditeter ikke altid bækkenløsning


Når man er gravid, opstår en øgt belastning på musklerne i lænd, bækken og lyske. Det kan resultere i at fibre i de overbelastede muskler trækker sig sammen og ”låser” sig. Det vil sige, at der dannes triggerpunkter, altså muskelfibre, der er permanent aktiverede, stramme og smertefulde.

Triggerpunkter giver refererede smerter, dvs. smerter som opleves/føles på et andet sted end, hvor skaden/triggerpunktet er lokaliseret. Fænomenet refererede smerter er kendt indenfor medicinen, og et andet eksempel på refererede smerter er akutte smerter som stråler ud til venstre skulder og arm ved hjerteinfarkt.

Smerter i bækken, der opfattes som bækkenløsnings-smerter, skyldes altså ikke altid et løst bækken: Både under og efter svangerskabet er det ofte triggerpunkter, der giver smerterne.

Ofte er der tale om refererede smerter fra ryg og hoftemuskler (fx m. iliopsoas, m. piriformis, m. adductor magnusm. rectus femoris, m. gluteus medius).

Smerter fra triggerpunkter responderer dårligt på massage og manipulering af led, men er typisk nemme at fjerne ved hjælp af korrekt triggerpunktbehandling med tynde akupunkturnåle. 

Læs mere om triggerpunktbehandling


Japansk lygt mod blå baggrund

Bækkenløsning

Cirka hver anden gravide kvinde vil i løbet af sin graviditet opleve smerter i bækken eller ryg, selv om ikke alle har langvarige smerter.

Symptomerne på bækkenløsning kan komme pludseligt og opstår hos de fleste mellem 24. og 36. graviditetsuge. Dog kan symptomerne starte tidligere efter flere graviditeter.

Symptomerne kan være:

  • Smerter i området omkring bækken, balder, ryg, lyske eller lænd.
  • Bækkenet føles ustabilt.
  • Smerterne kan komme når man står op i for lang tid, efter gåture, ved trappegang eller når man ligger på ryg.

Bækkenløsningssmerter under graviditet skyldes primært, at man som gravid udskiller hormonet relaxin, som gør at led og ledbånd i bækken bliver løsere, så det under fødselen kan udvide sig og give plads til barnet. Eftersom det sker i kombination med en hurtig vægtforøgelse, kan det gøre at flere af leddene i bækkenet bliver for løse. Det igen kan medføre smerter. Hos de fleste kvinder forsvinder disse smerter i løbet af de første tre måneder efter fødslen.

Gravid dame med bækkenløsnings-smerter. Sådanne smerter behandles med triggerpunktakupunktur.

Smerterne sidder i kroppen - ikke i hovedet!

Når bækkensmerter vedvarer, i uger, måneder og år efter svangerskabet, er det indlysende at smerterne ikke mere skyldes et løst bækken. Så er det, at mange læger begynder at tro, at smerterne ikke findes i kroppen, men i psyken.

Et dansk forskningsprojekt, hvor man injicerede saltvand ind i muskler rundt bækkenet hos både mænd og kvinder, viste at både mænd og kvinder udviklede ”bækkenløsningssmerter”. Men eftersom mænd ikke har bækkenløsning, konkluderede man, at sådanne smerter kun var ”psykiske”.


Lyspære

Men den konklusion er vel ikke videre logisk? Saltvand er rigtig nok fysiologisk, og man reagerer ikke på det, som sådan. Men hvis man sprøjter et volum salt(vand) ind i musklerne, så dannes der jo et præs på det omkringliggende væv. Og det er vel helt rimeligt at et sådant præs giver smerter? Alle der har oplevet at have hævelser, fx efter at have trådt over sin ankel, ved hvor smertefuldt det kan være.

Og, hvis en sådan reaktion var kun "psykisk" - er det så ikke mærkeligt at alle deltagere, kvinder som mænd, rapporterede lige nøjagtigt bækkenløsningssmerter som reaktion på "placebo-behandlingen"?

Hvorfor ikke smerter i nakke eller hoved eller albue? Det er vel lige så rimeligt, hvis de bilder sig det hele ind ..?

Det er jo ikke sådan, at kun det der vises på scanninger er virkeligt. De fleste muskelskader kan man ikke se på almindelige scanninger (men de er synlige i elektronmikroskop.)

Forskningsartikkel om triggerpunktbehandling av bækkenløsningssmerter


Skak-bonde med krone

Bækkenløsning

Min bækkenløsning plagede mig meget både før og efter at min søn blev født. (...) Vigdis i Origo Akupunktur forklarede mig hvordan hormonerne laver de slappe ledbånd, men at det er de stramme muskler der giver smerterne. Efter 7 behandlinger er alle mine plager borte, og jeg kan igen spille bold med min søn. Jeg skulle bare ønske jeg hadde fundet Origo tidligere.

Anbefales

Grethe

Læs mere

"Bækkenløsning" i 55 år

Bækken-smerter der skyldes triggerpunkter, og kan som regel fjernes, også selv om det er gået lang tid siden problemet opstod. Den ældste bækkenløsningspatient vi har haft i klinikken, er en dame der kom sammen med sin datter. Den ældre dame havde haft "bækkenløsningssmerter” siden datteren blev født - for 55 år siden!

Nu går den ældre dame igen lange ture - noget hun har savnet at gøre siden midten af det forrige århundrede..

Et eldre par går tur. Han støtter hende, fordi hun har bækkenløsning. Det kan behandles med triggerpunktakupunktur