Behandling af Piriformisog Piriformis-syndrom


Mange af de komplicerede smertemønstre, der udvikler sig i balderne, hoften, lænden og lysken, er forårsaget af triggerpunkter i ryggen og lårene, men også en af hoftens dybe muskler, piriformis, kan forårsage sådan smerte. 

Piriformis er en dyb, skrå, ganske lille hoftemuskel, der forbinder den øverste lårknogle med den nedre del af korsbenet.

Triggerpunkter i piriformis-musklen giver typisk smerter i lænden, hoften og ryggen. Smerter fra piriformis vil ofte øges når man sidder i lang tid, eller når man rejser sig op fra siddende stilling. En stram piriformis vil også kunne forårsage smerter når du står.

Piriformis krydser iskiasnerven på dens vej fra rygraden og ned ad benet. Når der er triggerpunkter i piriformis vil musklen forkortes, og dermed blive tykkere. Dette kan resultere i, at piriformis presses mod iskiasnerven, og forårsager ischiasmerter ned ad benet og helt ind under foden.

Det betyder, at man kan have smerter der til forveksling ligner ægte iskias, men uden at man har en diskusprolaps i rygraden.


Nål med mange, farvede tråder gennem: symbol på piriformismusklen. Piriformis strammes let op, og giver smerter. De her smerter kan fjernes med triggerpunkter og kranio sakral terapi

Behandling af Piriformis-syndrom

Piriformis-syndrom er en usikker diagnose, men følgende symptomer vil typisk være til stede ved problemer med piriformis-musklen:

1) refereret smerte fra piriformis

2) indklemning af iskiasnerven og blodforsyningen på grund af triggerpunkt i piriformis

3) dysfunktion i SI-leddet (Sacroiliacaledet: mellem korsbenet og den knogle der danner hoftebuen).

Effektiv behandling for problemer i piriformis er at deaktivere de stramme bånd i musklerne (triggerpunkterne) ved hjælp af triggerpunkt nålebehandling. Samtidig vil det være vigtigt at komme i gang med at bevæge sig igen – stille og roligt, så kroppen kan få tilbage sit almindelige funktionsniveau og bevægelsesmønster.

Operationer af Piriformis-syndrom giver ikke overbevisende resultater: læs mere her

Læs mere om triggerpunktbehandling

Lysstriber på motorvej. Symbol på stram piriformis, og de smerter det kan skabe. De her smerter kan fjernes med triggerpunkter og kranio sakral terapi