Kroniske smerterkan typisk også fjernes – selv om de opleves som ”behandlingsresistente”

Kroniske smerter er smerter som har varet i mere end 12 uger.

1 ud af 5 af alle voksne danskere har kroniske smerter. Det betyder at det er ca. 850.000 mennesker i Danmark, der har nedsat livskvalitet på grund af smerter.

Neurologiske smerter, reumatiske sygdomme og direkte skader i led, er typisk relativt nemme at diagnosticere, og lægen kan foreskrive behandling.

Men så er det alle de ”mystiske” og ”behandlingsresistente” smertetilstande.

Lysstriber, nat, asfalt

Den gode nyhed er at kroniske smerter som oftest IKKE skyldes slidskader i led, slimsækbetændelse eller nerver der er klemt af, selv om mange, også professionelle sundhedsarbejdere, tror at dette er de almindeligste årsager til smerter.

Og mange af de her smerter – som bliver opfattet som ”mystiske” og ”behandlingsresistente”, kan derfor sagtens også fjernes, også selv om man har forsøgt fysioterapi, optræning, kiropraktik og massage, og/eller har brugt gigtmedicin og andet smertestillende medicin, uden tilfredsstillende effekt.

De fleste kroniske smerter skyldes mikroskopiske skader i muskelvævet – triggerpunkter – typisk forårsaget af overbelastning eller fejlbelastning. Dette er bløddelsskader, som ikke registreres på scanninger, men let kan identificeres som stramme, smertefulde muskelknuder.


flakong i glas

Triggerpoint-behandlere spørger om hvor smerterne er lokaliseret, hvilke bevægelser der er svære og som giver smerter. Derefter deaktiveres triggerpunkterne ved hjælp af en meget tynd nål der fremkalder et lille ryk (twich) i den skadede muskel. Den bevægelse som det lille ryk laver, vil ofte medføre efterfølgende ømhed i musklen.

Når smerterne har stået på i lang tid, vil det typisk gå flere behandlinger inden man kan mærke en markeret bedring. Det er ikke ualmindeligt at man ved kroniske smerter først får en forværring af smerterne, inden en bedring viser sig. Det kommer bl.a. af at man er inde og arbejder med muskler der over lang tid har haft mikroskader. Det kan sagtens irritere, og give flere smerter, inden musklen er tilstrækkelig afspændt, så at bedringen langsomt kan vise sig.

Metastudie på forskning på akupunktur ved kroniske smerter 

"Perspective: Acupuncture is effective for the treatment of chronic musculoskeletal, headache, and osteoarthritis pain. Treatment effects of acupuncture persist over time and cannot be explained solely in terms of placebo effects. Referral for a course of acupuncture treatment is a reasonable option for a patient with chronic pain."


Læs mere om triggerpunktbehandling

striber

Ved kroniske smerter giver en kombination af triggerpunktbehandling og kraniosakralterapi meget gode resultater. Kraniosakralterapi har en blid og ”stille” tilgang, der man bruger tid, heller end kraft, for at opnå resultater.

Kraniosakral virker også ind på de følelsesmæssige og emotionelle aspekter, og er udmærket ved traumer. Og det at have smerter over lang tid, er i sig selv et traume – vi behøver slet ikke gå til barndom, skilsmisser eller dødsfald for at finde traumer der påvirker så vel krop som psyke (selv om sådanne ting selvsagt også spiller ind).

Det at have smerter over lang tid, er alene et rigeligt traume. Hvis man fx ligger på sofaen derhjemme og ser sin ægtefælle skulle tage hånd om børn og husarbejde, og man selv ikke kan bidrage meget på grund af kroniske smerter – ja så er der for de fleste ikke lang vej før de svære følelser viser sig: man føler sig utilstrækkelig, undrer sig om man alligevel ikke kunne klare lidt mere, hvis man tog sig sammen (selv om man godt ved, man allerede har taget sig sammen laaaangt mere end godt er …)

Her kan du læse om et studie der viser god effekt af kraniosakralterapi ved kroniske smerter (enklere version her). 

Opsummering“This meta-analysis suggests significant and robust effects of CST on pain and function, which are not exclusively explainable by placebo responses or effects due to non-specific treatment mechanisms.”

Læs mere om kranio sakral terapi


enlig mand på asfalt med rudemønster. Symbol på den ensomhed som langvarige smerter kan medføre. Smerter kan fjernes med triggerpunkter og kranio sakral terapi

Tit møder man også en del mistro fra omgivelser – fordi man jo kun går ud af huset når man kan klare det, og folk derfor ser en kun når en har det så nogenlunde OK. Mennesker man møder på sin vej udenfor hjemmet ved jo heller ikke, hvad turen ud koster – de er der jo ikke til at være viden til dagene efterfølgende, der man skal komme sig over den belastning som den ekstra aktivitet var.

Ofte møder man også et væld af ”gode råd” hvis man er uforsigtig nok til at fortælle nogen om sine problemer. Det er næsten ikke grænser, for hvad der kan hjælpe … Og hvis man forsøger at sige pænt ”nej tak”, kan man få at vide, at man jo ikke kan forvente at blive rask, når man intet vil prøve. Man må jo yde lidt selv, også …

I vores samfund vægtlægges træning og egen indsats i en grad der gør at de, der ikke kan træne eller tænke sig rask, de parkeres i en æske sammen med de andre dovne … Det kan næsten synes som om den viden at der faktisk findes kroniske lidelser som ikke kan fjernes (bare lindres og gøres mere levelig), er forsvundet fra vores fælles samfundsrom.


Øye der man kan se en skyline af en by spejle sig

Vi ved hvordan det er at være syg

Den offentlige holdning synes at være at kræft - og anden sygdom - skal bekæmpes, samtidig med at man forventes at være taknemlig for at sygdommens udfordring har beriget ens liv.

Man hyldes som helt hvis man slæber sig op på et bjærg med sin kørestol på slæb.

Raske mennesker kan som oftest slet ikke forstå, at for en kronisk syg kan det at gå til postkassen være en bjergebestigning, der slet ikke kan udføres hver dag. Og at det at få sine klæder på om morgenen er et punkt på dagens arbejdsprogram.

Sandheden er at der er mange følgevirkninger af kroniske smerter: fysiske, psykologiske, så vel som sociale. Hos os ved vi det her, og kan møde dig der du er, og vi gør altid vores bedste for at hjælpe dig med lige de problemer DU har.

Sommerfugl på skørt blad.