Alternativ til massage

Der findes massage- og strækketeknikker som kan give bedring af de syge muskelcellers funktion, ofte bruges nogle af dem i tillæg til moderne nålebehandling af triggerpunkter.

De mest benyttede er

  • trigger point pressure release
  • deep stroking massage
  • strumming technique


(Travell & Simons, bind 1, har et kapitel alene hvor disse teknikker beskrives).

Hvis man ønsker triggerpunktmassage, er de her metoder det mest effektive.

Hvis man blot og bart bruger almindelige massageteknikker på hårde og smertefulde steder i musklerne, så er det her ikke triggerpunktmassage som sådan, men massage af smertefulde steder i musklerne.


 Læs mere om Triggerpunktbehandling

Hvordan de-aktiveres/fjernes triggerpunkter?

I en af de sidste artikler Janet Travells kollega dr. David Simons skrev sammen med dr. John McPartland, hedder det:

«Tør nåling er ofte lige effektivt som at injicere noget. Hvis proceduren fremkalder en lokal twitch respons er tør nåling lige så effektiv som BoTox - og meget billigere.»

En af triggerpunktbehandlingens pionerer konkluderer altså, efter et helt livs forskning, at en almindelig akupunkturnål (dry needle), der fremkalder et hop i musklene (en twich) er en meget effektiv behandlingsmetode, når det gælder om at fjerne triggerpunkter.

Nålebehandlingen kan med fordel kombineres med Kraniosakralterapi – en behandling der, ved sin helhedlige tilgang, påvirker mange af kroppens systemer. Kraniosakralterapi genopretter balance og give bedre livskvalitet og øget sundhed hos patienten.

Lampe

Almindelige misforståelser om triggerpunkterEn almindelig misforståelse om triggerpunkter er at de ikke kan undersøges videnskabeligt.

Triggerpunkternes anatomiske struktur og fysiologiske virkemåder er undersøgt med de samme naturvidenskabelige forskningsmetoder og teknologi som skolemedicinen normalt benytter, deriblandt måling af elektrisk potentiale, biopsi, samt elektronmikroskopering.

Travell & Simons standardværk
indeholder flere tusinde referancer til publiserede medicinske artikler der har været med på at etablere triggerpunktbehandling som en egen disciplin.

Men som ved al videnskab, findes der ingen helt «sikker» viden; hypoteser forandres, og også kundskaben om de myofascielle triggerpunkter kommer til at forandre sig i fremtiden.


Måne bag fyrtræer

Mange tror at den bedste måde at behandle triggerpunkter på, er massage.Det passer heller ikke.

Almindelig massage på triggerpunkter kan forårsage øgede smerter, fordi det at klemme, trykke og ælte på triggerpunkter kan aktivere de stramme og dysfunktionelle muskelfibre yderligere, så de trækker sig endda mere sammen.

Det er imidlertid kendt at massage kan give (forbigående) smertelindring. Årsagen er at blodcirkulationen i området bedres en kort stund, og fjerner nogle af de metabolitter (molekyler fra stofskifteprocessen) som triggerpunkterne producerer, og som sensoriske receptorer (nociseptorer) i muskelvævet registrerer som smerter.

Men massage de-aktiverer ikke triggerpunkterne, og det fjerner ikke affaldsstoffer permanent, eftersom triggerpunkter, som alle andre celler i kroppen, stadig producerer nye metabolitter/affaldsstoffer som en naturlig del af cellernes liv.

Olie fra kande. Olie bruges tit ved massage

En anden fejlagtig antagelse er, at ingen egentlig ved hvad triggerpunkter er, og at der findes mange forskellige teorierog det er heller ikke rigtigt...

Ordet triggerpunkt blev først brugt af den amerikanske læge Janet Travell i slutningen af 40´erne. Begrebet triggerpunkter betegner aktive, dysfunktionelle muskelfibre hvis tre vigtigste karakteristikker er trykømhed, refereret smerte og forkortet muskel.

Der findes således ikke «mange teorier» om triggerpunkter. Fænomenet er blevet defineret og grundigt udforsket af dr. Travell og hendes medarbejdere gennem nærmest 40 år, og forskningsresultaterne findes samlet i «Travell & Simons’ Myofascial Pain and Dysfunction. The Trigger Point Manual», et to-binds værk på ca. 1800 sider.

En anden ide vi møder på fra tid til anden, er at triggerpunkter skyldes mælkesyrekrystaller som skal knuses ved hjælp af hård massage.

Men mælkesyre er en syre som dannes kontinuerligt i kroppen både under hvile og ved moderat anstrengelse, og er en del af kroppens normale metabolisme. Mælkesyreproduktionen øges ved muskulære anstrengelser hvor musklerne arbejder anaerobt (uden tilstrækkelig tilførsel af oxygen), og opleves som træningsværk efter hård træning. Overskud af mælkesyre omdannes på almindelig måde i leveren, og fjernes via nyrerne. Mælkesyre har intet med triggerpunkter at gøre.

Akupunktur giver ikke mange bivirkninger, men her kan du læse om de få, der kan opstå.


Lyspletter