Ryg og lændesmerterer af de hyppigst forekommende smerter

Op til 80 procent af alle mennesker har rygsmerter på et eller andet tidspunkt i livet.

Forskergruppen omkring lægerne dr. Travell og dr. Simons i deres omfattende forskningsarbejde fra 1940-tallet og frem til i dag viste den almindeligste årsag til smerter i lænden er ændringer i musklerne - triggerpunkter.

Som oftest finder man ved lændesmerter intet galt på scanningerne, noget som jo er helt som forventet – al den tid muskelskader/forandringer ikke vises på diagnostiske scanninger (de kan påvises i elektronmikroskop, og det gøres i forskningssammenhæng).

Ved de langt fleste lændesmerter er der altså ikke tale om skader i rygsøjlen. Smerterne stammer som regel ikke fra skadede knogler, led, nerver, eller fra skiverne mellem ryggradens hvirvler.

Det fleste ryg/lændesmerter har sin årsag i triggerpunkter i ryggen og baldens muskler – og det er en god nyhed – for så kan de som regel også relativt nemt fjernes.

Læs mere om triggerpunktbehandling


Nærbilde af en overskåret træstamme

Hekseskud og lumbago

Lumbago er latin for "smerter i lænd", og hekseskud er et gammelt udtryk for akut lumbago.

En populær antagelse er at pludselig og intense smerter i lænden skyldes låsninger i rygradens facet-led.

Akut stiv og smertefuld ryg viser sig imidlertid som oftest at være forårsaget af triggerpunkter i m. gluteus medius. Linket viser illustrationer af de smertemønstre, som giver oplevelse af "låst" lænd.

Andre lænde- og rygmuskler (fx m. quadratus lumborum, m. iliopsoas og m. longissimus thoracis, for at nævne nogle) komplicerer ofte billedet, når smerterne er blevet kroniske.

Den mindste, inderste, baldemusklen (m. gluteus minimus) kan i tillæg give smerter der ligner iskias.

Ryg- og lændesmerter er typisk smerter som "kommer og går" gennem mange år, fordi triggerpunkterne skifter mellem passiv og aktiv tilstand. Passive triggerpunkter er ømme når man trykker på dem, men føles ellers kun som stive muskler.

Aktive triggerpunkter giver tit kraftige refererede smerter. Triggerpunkter er normalt ret nemme at behandle, ved hjælp af moderne triggerpunktbehandling, især hvis smerterne er akutte. Kroniske smerter tager mere tid.

Forskningsartikkel om triggerpunktbehandling av lændesmerter 

"The results suggest that TrP-DN was effective for improving pain, disability, kinesiophobia and widespread pressure sensitivity in patients with mechanical LBP at short-term. The inclusion of a neuroscience educational program resulted in a greater improvement in kinesiophobia."

Ben med støvler ved bro. Smerter i ben kan behandles med triggerpunkt-behandling

Lændesmerter

Startede på triggerpunkt akupunktur med den indstilling at det sikkert ikke virkede. Inden 1. behandling, havde jeg voldsomme smerter i lænden og store problemer med at rejse el. sætte mig. Efter de første 3 nåle, var jeg stadig øm, men mobil. Efter yderligere 3 behandlinger var alle smerter væk og jeg kan igen træne Aikido m. høje kast og rullefald, helt uden problemer med ryggen. En stor tak til Bruno for en yderst kompetent og virksom behandling.

Mine bedste anbefalinger

Henning

Lændesmerter

Som elitesvømmer fik jeg kun et par uger før et stort mesterskab pludselig kraftige smerter i lænden og var ude af stand til at træne i 8 dage, hvilket var på et særdeles uheldigt tidspunkt. Efter at have hørt om gode erfaringer fra andre, fik jeg en akut tid og behandling hos Origo v/Bruno og Vigdis. Straks efter første behandling var smerterne aftaget og efter yderligere to behandlinger indenfor samme uge, kunne jeg igen træne igennem. Ugen efter deltog jeg uden problemer ved de Jyske Mesterskaber og vandt Guld - helt uden smerter.

En stor tak for hjælpen og jeg kan kun anbefale andre at prøve denne behandlingsform.

Lars

Dårlig ryg

Hej Bruno og Vigdis

Har gennem mange år døjet med en meget dårlig ryg. Stærke lændesmerter der til tider strakte sig ned i benene. Min hverdag var præget af at jeg dagligt måtte tage smertestillende medicin. Efter at være startet med triggerpoint akupunktur behandling hos Jer her jeg ikke rørt smertestillende medicin i over en måned.

Jeg er svært tilfreds med behandlingen, tak!

T