Nakkesmerter og hovedpine

Næsten alle mennesker døjer til tider, i større eller mindre grad, med nakkesmerter, stiv nakke og hovedpine.

Forklaringen på det her fænomen ligger i vores fysik: mennesket betaler en pris for den fordel det er at gå oprejst - i modsætning til de fleste andre pattedyr, der går på 4 ben, i hvert tilfælde det meste af tiden. Mennesket har et tungt hoved, der balancerer på toppen af en lang, vertikal hvirvelsøjle. Det giver et udsyn og overblik andre dyr, (der fortsat bor) på savannen, mangler. Men den oprejste gange har altså også en pris.

Et voksent menneskes hoved vejer mellem 4,5 og 7 kg, og holdes oppe af nogle ganske få muskler. 


Panda hviler sit hoved i et træ. Smerter i hovedet kan behandles med triggerpunkt-behandling og kranio sakral terapi

Det er nemt at forestille sig, at man kan blive træt i armene når vi arbejder med dem. Men nakkens muskler arbejder faktisk hele tiden med at holde hovedet i dets naturlige position: vi tænker bare ikke over det.

Hvis man også har et arbejde, hvor hovedet er mere drejet til den ene end til den anden side, eller hvor man sidder med nakken bøjet, fx foran en PC eller et mikroskop, vil hele hovedets vægt belaste (nogle få af) nakkens muskler.

Det her er hårdt arbejde for nakkemusklerne, og det fører altså ret ofte til hovedpine og smerter i nakken. I tillæg er det ikke ualmindeligt at man har fået yderligere pres på nakken efter skader fra fx trafikuheld eller faldulykker.

Forskningsartikkel om triggerpunktbehandling av nakke- og skuldersmerter 

"Conclusion Dry needling reduces pain and changes MTrP status. Change in trigger point status is associated with a statistically and clinically significant reduction in pain. Reduction in pain is associated with improved mood, function and level of disability."


Nakkesmerter - overbelastede muskler

Mange af vores patienter har fået i opgave at gøre øvelser, der skal ”styrke” nakken.

Det har for det første ingen hensigt: nakken arbejder allerede hver vågen time, den skal holde det tunge hoved positioneret på toppen af halsen - der behøves ikke yderligere styrkeøvelser. Patienterne fortæller da også tit at ”styrkeøvelserne” kun har gjort deres tilstand værre.

For det andet er problemet at de muskler der giver smerter i de fleste tilfælde allerede er overbelastede og stramme. Man behøver mindre belastning, ikke mere: aflastning og afspænding vil få musklerne til igen at virke som de skal, og nakken kan igen bære hovedet uden at det giver smerter eller ubehag.

De fleste smerter i nakke og hoved skyldes altså overbelastning i nakkens muskler, kun i sjældne tilfælde slidgigt eller prolaps.

(Det sidste skal selvsagt udelukkes ved mistanke, og man bør i sådanne tilfælde tage det op med sin læge).


Læs mere om triggerpunktbehandling


Strå der tynges af rim. Symbol på at vores tunge hoved kan lage belastning på nakkens muskler, noget som kan give nakkesmerter. Nakkesmerter han behandles med triggerpunkter og kranio sakral terapi

Smerterne kan fjernes

Forkert belastning af nakke og hals vil ofte resultere i udvikling af stramme, smertefulde og aktive fibre (triggerpunkter) i musklerne. Fordi disse muskler er forkortede, kan det blive svært at dreje hovedet, tit sværere til den ene side, end til den anden (stiv nakke).

De samme muskler, der giver ophav til nakkesmerter, forårsager også tit hovedpine. Forskellige muskler i nakke, pande, ansigt, tinding og hoved giver smerter i forskellige dele af nakke og hovedet.

Det er typisk relativt nemt, smertefrit og ufarligt at fjerne nakkesmerter og hovedpine ved hjælp af moderne triggerpunktbehandling. Virkningen mærkes med det samme.

Vi kombinere også tit triggerpunktbehandling med kraniosakralterapi. KST påvirker bl.a knoglerne i hovedet, og laver bedre forhold for hjernenerverne der skal passere ud af kraniet på en - i udgangspunktet - ret begrænset plads. Den 11. hjernenerven har som sin eneste opgave at den styrer de to muskler m. trapezius og m. sternocleidomastoideus. Begge de her muskler er tit involveret i nakkesmerter og - stivhed, så det at få lavet lidt bedre plads til nerven, vil kunne have meget at sige for den her type plager.

Kraniosakralterapi er også udmærket for at løse op nakken på en blid måde. Specielt vil nakken ofte være stram i overgange mellem Occipitalknoglen og den øverste nakkehvirvel (C1), og kraniosakralterapi vil tit være et vigtigt bidrag i behandlinger af nakkesmerter og hovedpine.


Ny forskning viser da også at kraniosakralterapi er en effektiv behandling ved nakkesmerter.


Læs mere om kranio sakral terapi


Pige og røde blomster