Behandling af nakkesmerter

Næsten alle mennesker døjer til tider, i større eller mindre grad, med nakkesmerter, hold i nakken eller spændingshovedpine. 

Alle har oplevet at blive træt i armene når man har udført tungt arbejde. Og nakkens muskler arbejder faktisk hele tiden med at holde hovedet i dets naturlige position: vi tænker bare ikke over det.

Hvis man har et arbejde, hvor hovedet er mere drejet til den ene end til den anden side, eller hvor man sidder med nakken bøjet, fx foran en PC eller et mikroskop, vil hele hovedets vægt belaste (nogle få af) nakkens muskler.

Det her er hårdt arbejde for nakkemusklerne, og det fører altså ret ofte til hovedpine og smerter i nakken. I tillæg er det ikke ualmindeligt at man har fået yderligere pres på nakken efter skader fra fx trafikuheld eller faldulykker.


Panda hviler sit hoved i et træ. Smerter i hovedet kan behandles med triggerpunkt-behandling og kranio sakral terapi

Mennesket har en speciel fysik, sammenlignet med andre pattedyr, og betaler en pris for den fordel det er at gå oprejst. De fleste andre pattedyr går på 4 ben, i hvert fald det meste af tiden. Mennesket har, med sit tunge hoved, der balancerer på toppen af en lang, vertikal hvirvelsøjle, et bedre udsyn og overblik end de andre dyr, (der fortsat bor) på savannen, har. Men den oprejste gange har altså også en pris.

Et voksent menneskes hoved vejer mellem 4,5 og 7 kg, og holdes oppe af nogle ganske få muskler.

Og prisen for den oprejste gange, og det moderne liv, med computere og tekniske hjælpemidler, er at det kan være belastende for vores nakkemuskler, og give gener som nakkesmerter, akut hold i nakken og hovedpine. 

Forskningsartikel om triggerpunktbehandling af nakke- og skuldersmerter

"Conclusion Dry needling reduces pain and changes MTrP status. Change in trigger point status is associated with a statistically and clinically significant reduction in pain. Reduction in pain is associated with improved mood, function and level of disability."


Behandling af hold i nakken

Mange af vore patienter har fået i opgave at gøre øvelser, der skal ”styrke” nakken.

Det er sjældent nødvendigt: nakken arbejder allerede hver vågne time, med at holde det tunge hoved positioneret på toppen af halsen - der behøves ikke yderligere styrkeøvelser. Det er også ret almindeligt at folk fortæller at styrkeøvelserne har givet dem mere smerter, ikke mindre.

Det er også sådan at de muskler der gør at en har ondt i nakken, i de fleste tilfælde allerede er overbelastede og stramme. Det man behøver er derfor mindre belastning, ikke mere (i form af styrkeøvelser). 

Behandlingen består i at løse de stramme bånd i musklerne op, sådan at musklerne igen kan virke som de skal, og nakken igen kan bære hovedet uden at det giver smerter eller ubehag.

De fleste smerter i nakke og hoved skyldes altså overbelastning i nakkens muskler, kun i sjældne tilfælde slidgigt eller prolaps.

(Det sidste skal selvsagt udelukkes ved mistanke, og man bør i sådanne tilfælde tage det op med sin læge).


Læs mere om triggerpunktbehandling


Strå der tynges af rim. Symbol på at vores tunge hoved kan lage belastning på nakkens muskler, noget som kan give nakkesmerter. Nakkesmerter han behandles med triggerpunkter og kranio sakral terapi

Nakkesmerter og hovedpine kan hænge sammen

Forkert belastning af nakke og hals vil altså ofte resultere i udvikling af stramme og smertefulde muskler. Dette giver smerter i nakken, samt at det kan blive svært at dreje hovedet, tit sværere til den ene side, end til den anden (hold i nakken).

De samme muskler, der giver en ondt i nakken, forårsager også tit hovedpine. Forskellige muskler i nakke, pande, ansigt, tinding og hoved giver smerter i forskellige dele af nakke og hoved.

Det er typisk relativt nemt, smertefrit og ufarligt at fjerne nakkesmerter og hovedpine ved hjælp af moderne triggerpunktbehandling. De fleste kan mærke virkningen i løbet af første behandling.


Vi kombinerer også tit triggerpunktbehandling med kraniosakralterapi. KST virker på rigtig mange plan, og en af dem er at man påvirker knoglerne i hovedet, sådan at hjernenerverne får den plads de skal have, der de går ud af kraniet for at gøre sit arbejde i kroppen. Der er ret begrænset plads, så små påvirkninger kan give meget.

Den 11. hjernenerve har som sin eneste opgave at den styrer de to muskler m. trapezius og m. sternocleidomastoideus. Begge de her muskler er tit involveret i nakkesmerter og -stivhed, så det at få lavet lidt bedre plads til den her nerve, vil kunne have meget at sige for sådanne gener.

Kraniosakralterapi er også udmærket for at løse op nakken på en blid måde. Specielt vil nakken ofte være stram i overgange mellem Occipitalknoglen og den øverste nakkehvirvel (C1), og kraniosakralterapi vil tit være et vigtigt bidrag i behandlinger af nakkesmerter og hovedpine.


Ny forskning viser da også at kraniosakralterapi er en effektiv behandling ved nakkesmerter.


Læs mere om kranio sakral terapi


Pige og røde blomster