Akutte smerterhurtigt opståede smerter kan typisk hurtigt fjernes

Akutte smerter er typisk et signal om skade - eller fare for skade – og fungerer som beskyttelse. Det giver god mening at holde et allerede skadet ben i ro - hvis ikke, skades det yderligere.

Akutte smerter kan være forårsaget af sygdom eller skade i muskler, knogler, led, sener, hud eller indre organer. Når skaden er repareret eller sygdommen er helet, forsvinder smerterne.


Fabrikrøg og skyer med rødt sollys

Skader i bevægelsesapparatet optræder typisk i forbindelse med udøvelse af sport eller andre fysiske belastninger. Ofte bliver sådanne skader diagnosticeret som fibersprængning (muskelbrist, myhorrexia), selv om et kardinalkendetegn: lokale blødninger i vævet, ikke er til stede.

Ved (hård) træning eller fejlbelastning pumpes der ud en lang række kemiske stoffer. Nogle gange kan kroppen fejlreagere på den her (voldsomme) belastning: deler af musklerne trækker sig sammen og danner mikroskader i muskelvævet. De her mikroskader er det, der kaldes triggerpunkter.

Akutte smerter i muskler er som oftest slet ikke forårsaget af en fibersprængning, men af triggerpunkter.

Læs mere om triggerpunktbehandling

Brændende fyrstik. Symbol på smerter, der kan give en brændende fornemmelse i musklene. Sådanne smerter kan fjernes med triggerpunkter og kranio sakral terapi

Et triggerpunkt er aktiverede muskelfibre som forkorter musklen og giver smerter som opleves et andet sted end der hvor triggerpunktet er lokaliseret (refererede smerter).

For at give korrekt behandling, skal behandleren kende til smertemønstrene fra de forskellige muskler. Han eller hun leder så i den aktuelle muskel, finder frem til det stramme, ømme bånd der laver problemet, og fjerner så båndet ved hjælp af en tynd nål.

Akutte smerter forårsaget af triggerpunkter, er normalt lette at fjerne hurtigt ved hjælp af moderne triggerpunktbehandling med dry needle (tør nål) teknik, ofte kommer man langt med kun 2 - 6 behandlinger.

Smerter som har varet i mere end 12 uger, regnes som kroniske, og det tager typisk længere tid at behandle dem væk.


Dråber på asfalt