Få hjælp til kraftige menstruationssmerter

Mere end halvdelen af alle kvinder oplever menstruationssmerter (dysmenorre) som teenagere. Ca. 10 % har det så dårligt, at de må blive hjemme fra arbejde eller skole i mindst én dag hver cyklus. Ved 24-års-alderen er der stadig 10 %, der har smerter der hæmmer dem i deres daglige aktivitet.

Smerterne kan følges af kvalme, hovedpine, diarré og varme i ansigtet.

Menstruationsproblemer kan altså være yderst ubehageligt, og det er ofte ikke meget hjælp at få fra lægen, ud over anbefalinger om at tage håndkøbsmedicin, hvilket mange ikke ønsker.

Smerterne skyldes kramper i livmoderen, men der er som regel ikke nogen sygdom, der forårsager dem. De begynder gerne et par timer, før blødningen sætter ind, og sidder typisk midt i nedre del af maven, men kan stråle til lænd og/eller lår/lyske.


Bølger i røde farver.

Kinesisk akupunktur har god effekt......på mange menstruationsrelaterede problemer, fx:

  • Lindring af menstruationsenssmerter
  • Regulering af en for kort eller for lang menstruationscyklus
  • Lindring af gener fra polycystiskt ovariesyndrom, PCOSD


Vores erfaring med akupunktur er, at det er en god metode til at rette op de ubalancer, der er skyld den her slags gener, uden brug af hormontilskud . Inden for kinesisk medicin bruger man lidt andre begreber end dem, man bruger i Vesten. Man kan fx snakke om, at der er stagnationer, der gør, at kroppens processer ikke glider, som de skal, og at man derfor kan føle sig oppustet, have smerter, være irritabel eller ked af det, og at menstruationen har svært ved at komme i gang. 

Eller det kan være, at det, man kalder et underskud, er skyld i træthed, nedstemthed eller at menstruationen fx er meget sparsom og kommer sjældent. 

Træbro i røde farver

Lindring af menstruationssmerter

Akupunktur retter sig mod at påvirke kroppen sådan, at processerne går, som de skal: man fjerner en lille forhindring her, nudger lidt der, sådan at hjulene igen kan bevæge sig på en sund måde, og man kan føle sig frisk og oplagt.

Læs mere om akupunktur.

Behandling af menstruationssmerter og andet besvær knyttet til menstruation kan også med fordel kombineres med kranio sakral terapi. Med sin helhedsorienterede tilgang og meget afspændende effekt vil det kunne være til god hjælp for at mindske problemer med menstruationssmerter.

Læs mere om kranio sakral terapi.


Kvinde med hat og buket blomster

Forskning i menstruationsrelaterede udfordringer

Menstruationssmerter

Læs en forskningsartikel om akupunktur ved menstruationssmerter her.

"Conclusion: The results of this study suggest that acupuncture might reduce menstrual pain and associated symptoms more effectively compared to no treatment or NSAIDs, and the efficacy could be maintained during a short-term follow-up period. Despite limitations due to the low quality and methodological restrictions of the included studies, acupuncture might be used as an effective and safe treatment for females with primary dysmenorrhea."

PCOS behandling

Her kan du læse en svensk forskningsartikel om akupunktur ved polycystiskt ovariesyndrom, PCOS.

"Hos kvinnor med hormonstörningen PCOS kan behandling med akupunktur ge mer regelbunden menstruation och ägglossning. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin."

Uregelmæssig menstruation
Her kan du læse en norsk forskningsartikel om akupunktur og regelmæssig menstruation, som henviser til samme det samme studie som ovenfor.