Moderne smertebehandling

Triggerpunktbehandling er, for mange mennesker, et godt alternativ til fysioterapi, kiropraktik og massage.


Hurtigst effekt får du, hvis du kommer, mens problemet er nyt.

Akutte skader (f.eks. hekseskud eller låst nakke) er som oftest færdigbehandlet på 2-4 konsultationer, nogle gange er sågar 1-2 behandlinger nok, især hvis du stadig er på den rigtige side af de 20 ...

Hvis smerterne har en baggrundshistorie - som de jo i mange tilfælder har, så er kraniosakralterapi et udmærket valg, alene eller i kombination med triggerpunktbehandling.

Kvinde med ryggen vendt mod kamera. Mange smertepatienter lever anonymt, og viser ikke sin smerte til verden

Årsagen til smerterne

Triggerpunkter er formentlig en af de hyppigste – måske den hyppigste – årsag til de smerter, som mange mennesker kæmper med i det daglige.

Triggerpunkter giver symptomer som de fleste kender, fx:

 • stiv nakke
 • hovedpine
 • lumbago
 • hælsporer
 • smerter i lænd og ryg
 • smerter i balde
 • iskias
 • ond skulder
 • smertefulde knæ
 • tennisalbue, golfers albue
 • etc


De her symptomer er det svært at træne, massere eller strække væk.

Triggerpunkter dannes ved fysisk overbelastning eller skader på muskler, fordi musklens fibre reagerer på den her type påvirkning med spontant at trække sig sammen. Tit vil det føre til at musklen låser sig i en forkortet position. 


Triggerpunkter giver smerter, og det svækker også musklen.

Muskelfibre der har spændt op på den her måde, fortsætter med at være aktive/spændte/sammentrukket, efter at aktivering fra centralnervesystemet (hjernen) er ophørt. De er dermed uden for viljens kontrol, eftersom de er funktionelt adskilt fra centralnervesystemet. Det her er også årsagen til at smerter forårsaget af triggerpunkter dårligt kan påvirkes ved afspænding eller meditative teknikker.

De smertefulde områder i kroppen giver ikke smerter fordi musklerne er svage – mekanismen er faktisk omvendt: musklen er svag og smertefuld på grund af de aktiverede og forkortede muskelfibre. 

BOOK EN TID OG FÅ HJÆLP NU

Få fjernet smerterne

For at blive af med smerter fra triggerpunkter, skal de aktiverede områder i musklen deaktiveres. Det gøres ved at behandleren leder sig frem til det stramme bånd i musklen der laver smerten, for så at deaktivere triggerpunktet ved at fremkalde et lille" hop" - et twich - i de stramme muskelfiber ved hjælp af en (meget) tynd akupunkturnål.

Twich er betegnelsen på den bevægelse muskelfiberen laver når den først trækker sig sammen, for så at spænde af. Et twich sker så hurtig at kroppen ikke klarer at ilt-udveksle medens det sker - hvilket betyder at der dannes mælkesyre i musklen i forbindelse med at triggerpunktet afspændes. 

Metastudie om triggerpunktbehandling:

"Conclusion: The majority of high-quality studies included in this review show measured benefit from TDN for MTrPs in multiple body areas, suggesting broad applicability of TDN treatment for multiple muscle groups. Further high-quality research is warranted to standardise TDN methods to determine clinical applicability."

Nålebehandling giver ikke mange bivirkninger, men her kan du læse om de få, der kan opstå.

For at blive af med smerter fra triggerpunkter, skal de aktiverede områder i musklen deaktiveres. Det gøres ved at behandleren fremkalder et lille" hop" - et twich - i de stramme muskelfiber ved hjælp

Smertemønstrehvorfor har vi smerter et andet sted en der problemet sidder?

Hver muskel i kroppen har et bestemt smertemønster. Når en muskel bliver skadet, vil det her smertemønster aktiveres ved at fibrene i musklen trækker sig sammen til triggerpunkter. Sådanne smertemønstre er de samme hos alle mennesker – det handler slet og ret om hvordan de ulige muskler reagerer på ydre påvirkning.

F.eks. giver den lille nakkemuskel der sidder på siden af halsen (m. scalene) ingen smerter i hals eller hoved, men derimod smerter i skulder og arm.

Den dybe hoftemuskel (m. gluteus minimus) giver ingen symptomer til hofte, men iskias-smerter ned ad lår og underben.

Et lille skadet område i en lille muskel, kan give invaliderende smerter. Som man også ser i andre sammenhænge, så er det ikke størrelsen det kommer an på … 


LÆS HER OM DE KONKRETE SMERTEPROBLEMER VI BEHANDLER


Møstere av lyspunkter. Triggerpunkter skaber smertemønstre i kroppen - det handler slet og ret om hvordan de ulige muskler reagerer på ydre påvirkning.

Triggerpunktenes fysiologi - hvad er galt?

Triggerpunkter har tre centrale kendetegn:

 1. Musklen er forkortet (som man f.eks. ser ved stiv nakke).
 2. Triggerpunktet udløser refererede smerter (som man f.eks. ser ved iskias).
 3. Der er lokal trykømhed i den skadede muskel.

Fænomenet refererede smerter er kendt også fra det indremedicinske fagfelt:

Et eksempel kan være akutte smerter der stråler ud til venstre skulder og arm. Det kan være tegn på hjerteinfarkt: hjertet er det syge organ, smerterne føles i skulder og arm.

Alle levende celler behøver energi, som de får fra et molekyle der kaldes ATP. ATP produceres i cellernes ”kraftværk”, nemlig mitokondrierne. Når triggerpunkter udvikles i en muskel, vil der ske flere ting:

 • muskelfibre trækker sig sammen
 • spændingen/merarbejdet i de syge muskelceller fører til øget behov for energi i området.
 • på samme tid reduceres forsyningen af energi (ATP), fordi de sammentrukne, fortykkede muskelceller, trykker mod omkringliggende blodkar og væv.

Herved udvikles en lokal ”energikrise” i musklen: både det mekaniske tryk på nerver og blodkar, samt energiunderskud fører til at stofskiftet ændrer sig i det syge vævet. Det ændrede stofskifte fører til at mange nye kemiske affaldsstoffer (metabolitter) frigives. Disse stoffer registreres av de sensoriske nerveceller som smerte, og fører med sig både mere muskelsammentrækning og aktivering af smertereceptorer i musklerne.

Således øges oplevelse af smerte, og der opstår en selvforstærkende cirkel, der vedligeholder muskelkontraktion og smerter.

Triggerpunkter er følgelig ikke psykologiske fænomener, men neurofysiologiske. De kan ikke fjernes ved hjælp af psykologiske/mentale metoder: de skal deaktiveres mekanisk for at forsvinde.


Slide: Triggerpunktets fysiologi

Kan man "genoptræne" muskler der har triggerpunkter?

En muskel med triggerpunkter er svækket og har øget træthed, fordi den har et aktivt triggerpunkt (med dets karakteristiske fysiologi), ikke fordi den er dårligt trænet. Mange gange udvikles triggerpunkter netop i forbindelse med træning. Forsøg på at ”genoptræne” en sådan muskel for at forbedre dens kraft, vil typisk aktivere triggerpunktet yderligere, slig at musklen svækkes endnu mere, og smerten øges.

Forskningsartikkel om triggerpunktbehandling:

"Summary: The myofascial trigger point phenomenon has good face validity and is clinically relevant. Clinicians are encouraged to consider the contribution of myofascial trigger points to the patient's pain and disability through a careful medical history and a specific manual examination. Patients with myofascial trigger points will benefit from a multimodal treatment plan including dry needling and manual therapy techniques. Internal and external validity of research within the field must be improved."


Svane på blåt vand. Stemning, stilhed: det man vil opnå ved smertebehandling og træning