Moderne smertebehandling

Triggerpunktbehandling er for mange mennesker et godt alternativ til fysioterapi, kiropraktik og massage.


Du vil opleve den hurtigste effekt af smertebehandlingen, hvis du booker en tid, mens problemet er nyt.


Akutte skader (fx hekseskud eller låst nakke) er som oftest færdigbehandlet på 2-4 konsultationer. Nogle gange er 1-2 behandlinger faktisk nok, især hvis du stadig er på den rigtige side af de 20 år.

Hvis dine smerter har en baggrundshistorie - som de jo i mange tilfælde har - så er kraniosakral terapi et godt behandlingsvalg, enten alene eller i kombination med triggerpunktbehandling.

Kvinde med ryggen vendt mod kamera.

Årsagen til smerterne

Triggerpunkter er formentlig en af de hyppigste – måske den hyppigste – årsag til de smerter, som mange mennesker kæmper med i det daglige.

Triggerpunkter giver symptomer som de fleste kender, fx:

 • stiv nakke
 • hovedpine
 • lumbago
 • hælsporer
 • smerter i lænd og ryg
 • smerter i balder
 • iskias
 • skuldersmerter
 • smertefulde knæ
 • tennisalbue, golfers albue.


De her symptomer er svære at træne, massere eller strække væk.

Triggerpunkter dannes ved fysisk overbelastning eller skader på muskler, fordi musklens fibre reagerer på påvirkningen ved spontant at trække sig sammen. Tit vil det føre til, at musklen låser sig i en forkortet position. 

Triggerpunkter giver smerter, og det svækker også musklen.

Muskelfibre, der er spændt op på denne måde, fortsætter med at være aktive/spændte/sammentrukne, efter aktivering fra centralnervesystemet (hjernen) er ophørt. De er altså uden for viljens kontrol, eftersom de er funktionelt adskilte fra centralnervesystemet. Det er også årsagen til, at smerter forårsaget af triggerpunkter dårligt kan påvirkes ved afspænding eller meditative teknikker.

De smertefulde områder i kroppen giver ikke smerter, fordi musklerne er svage – mekanismen er faktisk omvendt: musklen er svag og smertefuld på grund af de aktiverede og forkortede muskelfibre. 

Læs mere her om Janet Travel, den amerikanske læge, der var grundlæggeren af triggerpunktbehandlingen, og om triggerpunkbehandlingens oprindelse. Travel var læge for John F. Kenney i det hvide hus, og var ansvarlig for hans smerte behandling. 

BOOK EN TID, OG FÅ HJÆLP NU

Få fjernet smerterne

Smertebehandlingen foregår ved at de aktiverede områder (triggerpunktene) i musklen deaktiveres. Det opnås ved, at behandleren leder sig frem til det stramme bånd i musklen, der laver smerten, for så at deaktivere triggerpunktet ved at fremkalde et lille" hop" - et twitch - i de stramme muskelfiber ved hjælp af en (meget) tynd akupunkturnål.

Twitch er betegnelsen på den bevægelse, muskelfiberen laver, når den først trækker sig sammen, for så at spænde af efterfælgende. Et twitch sker så hurtigt, at kroppen ikke klarer at iltudveksle, mens det sker - hvilket betyder, at der dannes mælkesyre i musklen i forbindelse med at triggerpunktet afspændes. 

Metastudie om triggerpunktbehandling:

"Conclusion: The majority of high-quality studies included in this review show measured benefit from TDN for MTrPs in multiple body areas, suggesting broad applicability of TDN treatment for multiple muscle groups. Further high-quality research is warranted to standardise TDN methods to determine clinical applicability."

Nålebehandling giver ikke mange bivirkninger, men her kan du læse om de få, der kan opstå.

smerter fra triggerpunkter

SmertemønstreHvorfor har vi smerter et andet sted, end der hvor problemet sidder?

Hver muskel i kroppen har et bestemt smertemønster. Når en muskel bliver skadet, vil smertemønstret aktiveres, ved at fibrene i musklen trækker sig sammen til triggerpunkter. Sådanne smertemønstre er de samme hos alle mennesker – det handler slet og ret om, hvordan de ulige muskler reagerer på ydre påvirkning.

F.eks. giver den lille nakkemuskel, der sidder på siden af halsen (m. scalene) ingen smerter i hals eller hoved, men derimod smerter i skulder og arm.

Den dybe hoftemuskel (m. gluteus minimus) giver ingen symptomer til hofte, men iskias-smerter ned ad lår og underben.

Et lille skadet område i en lille muskel, kan give invaliderende smerter. Som man også ser i andre sammenhænge, så er det ikke størrelsen, det kommer an på … 

Smertebehandlingen foregår altså ved at man finder frem til stramhederne i musklerne der de er, selv om det kan være et andet sted, end der smerten faktisk mærkes. 

LÆS HER OM DE KONKRETE SMERTEPROBLEMER, VI BEHANDLER


Mønstre af lyspunkter. Triggerpunkter skaber smertemønstre i kroppen - det handler slet og ret om, hvordan de ulige muskler reagerer på ydre påvirkning.

Triggerpunkternes fysiologi - hvad er galt?

Triggerpunkter har tre centrale kendetegn:

 1. Musklen er forkortet (som man f.eks. ser ved stiv nakke).
 2. Triggerpunktet udløser refererede smerter (som man f.eks. ser ved iskias).
 3. Der er lokal trykømhed i den skadede muskel.

Fænomenet refererede smerter er også kendt fra det indremedicinske fagfelt:

Et eksempel kan være akutte smerter, der stråler ud til venstre skulder og arm. Det kan være tegn på hjerteinfarkt: hjertet er det syge organ, smerterne føles i skulder og arm.

Alle levende celler behøver energi, som de får fra et molekyle, der kaldes ATP. ATP produceres i cellernes ”kraftværk”, nemlig mitokondrierne. Når triggerpunkter udvikles i en muskel, vil der ske flere ting:

 • muskelfibre trækker sig sammen
 • spændingen/merarbejdet i de syge muskelceller fører til øget behov for energi i området.
 • på samme tid reduceres forsyningen af energi (ATP), fordi de sammentrukne, fortykkede muskelceller trykker mod omkringliggende blodkar og væv.

Herved udvikles en lokal ”energikrise” i musklen: både det mekaniske tryk på nerver og blodkar, samt energiunderskud fører til at stofskiftet ændrer sig i det syge væv. Det ændrede stofskifte fører til at mange nye kemiske affaldsstoffer (metabolitter) frigives. Disse stoffer registreres av de sensoriske nerveceller som smerte og medfører både mere muskelsammentrækning og aktivering af smertereceptorer i musklerne.

Således øges oplevelsen af smerte, og der opstår en selvforstærkende cirkel, der vedligeholder muskelkontraktion og smerter.

Triggerpunkter er ikke psykologiske fænomener, men neurofysiologiske. De kan ikke fjernes ved hjælp af psykologiske/mentale metoder: de skal deaktiveres mekanisk for at forsvinde.


Slide: Triggerpunktets fysiologi

Kan man "genoptræne" muskler, der har triggerpunkter?

En muskel med triggerpunkter er svækket og har øget træthed, fordi den har et aktivt triggerpunkt (med dets karakteristiske fysiologi), ikke fordi den er dårligt trænet. Mange gange udvikles triggerpunkter netop i forbindelse med træning. Forsøg på at ”genoptræne” en sådan muskel for at forbedre dens kraft vil typisk aktivere triggerpunktet yderligere, så musklen svækkes endnu mere, og smerten øges.

Forskningsartikkel om triggerpunktbehandling:

"Summary: The myofascial trigger point phenomenon has good face validity and is clinically relevant. Clinicians are encouraged to consider the contribution of myofascial trigger points to the patient's pain and disability through a careful medical history and a specific manual examination. Patients with myofascial trigger points will benefit from a multimodal treatment plan including dry needling and manual therapy techniques. Internal and external validity of research within the field must be improved."


Svane på blåt vand. Stemning, stilhed: det man vil opnå ved smertebehandling og træning