Almindelig spørgsmåli forhold til smertebehandling
For at behandlingen skal virke, er det nødvendigt, at vi rammer det skadede punkt i det stramme muskelbånd (triggerpunktet). Det mærkes ved at musklen trækker sig hurtigt sammen og giver slip (twitch). Nogle patienter beskriver det som en slags krampe, der løber gennem musklen.
Man bliver typisk øm/får smerter i de muskler, der er behandlet., D et er en normal reaktion på det twitch, behandlingen fremprovokerer i musklen. Disse efter-behandlings-smerter skyldes, at twitch-reaktionen afstedkommer mælkesyre i musklen. Derfor kan sådanne smerter minde om, de smerter man får efter at have trænet hårdt.
Vil der altid komme efter-smerter?
Efter behandlings-smerterne bliver ofte markant mindre eller forsvinder helt efter 3. – 4. behandlinger, selvom nogle patienter kan døje med efter-smerter længere. Jo strammere en muskel er når behandlingen begynder, desto kraftigere vil disse smerter være, og desto længere tid vil det tage, før de er væk.
Hvad hvis mine smerter kommer tilbage?
Det er også typisk, at de smerter, man døjer med/har døjet med, og som man behandles for, vender tilbage nogle timer/et par dage efter behandlingen. Dette skyldes, at de aktive muskelfibre (triggerpunktene) skal de-aktiveres fuldstændigt, før smerterne er helt væk. Dette tager tid – og typisk flere behandlinger.
Bedringen kommer derfor lidt rykvis: man har tit følelsen af at gå to skridt frem, og så et tilbage. Hvis man holder modet oppe og finder tålmodighed til at gennemføre det nødvendige antal behandlinger, så forsvinder smerterne typisk stille og roligt samtidig med, at bevægeligheden også bliver bedre.
Vi plejer at sige at når smerterne kommer tilbage, er det ikke fordi behandlingen ikke virker, men fordi vi er ikke færdig endnu.
Den rigtig gode nyhed er, at de patienter der kommer til os for sit andre forløb, gerne kommer hurtigt efter smertedebut, og de behøver derfor færre behandlinger.
Hvor mange behandlinger behøver jeg?
Akutte smerter kræver få behandlinger (typisk 2 – 6 behandlinger), mens kroniske smerter (af mere end 3 måneders varighed) ofte kræver flere.
Undervejs i behandlingsforløbet kan det ske at fremgangen stagnerer, og det kan opleves som om, det ikke er blevet bedre. Da skal man ikke opgive, men forsøge at huske sig på, hvordan man havde det, inden man startet behandlingen.
De fleste patienter, der kommer til os, har typisk gået til fysioterapeut eller kiropraktor adskillige gange gennem måneder og år. Vi kan derfor sagtens forstå, at man er træt af smerter. Men samtidig behøver vores behandling tid til at gøre sit job, og 2 – 4 behandlinger er sjældent tilstrækkeligt ved kroniske smerter – selv om nogle mennesker responderer meget hurtigt på behandlingen.
Hvor hyppigt skal der behandles?
For at få de bedste resultater, skal man behandles, ca. hver 3. dag; når efter-smerterne er over, men før de oprindelige smerter vender helt tilbage, dvs. før musklerne har trukket sig helt sammen igen.
Hvad gør jeg med med træning?
Du skal ikke træne eller belaste de led og muskler, som netop er behandlet. Særligt de første dage efter behandling er det vigtigt at musklerne får hvile og mulighed for at genvinde dens elasticitet. Du skal ikke lave styrke- eller strækkeøvelser, før triggerpunkterne er fuldstændig de-aktiveret. Det er imidleritd godt at holde sig i bevægelse, med almindelige dagligdagse aktiviteter.
Varmt eller koldt?
Du skal ikke køle de smertefulde områder ned, men tværtimod tilføre varme (varmt brusebad, varmepude etc.)
Hvad forårsager smerterne?
De fleste af vores smerter skyldes ikke beskadigede diskus, gigt eller nerver i klemme, men patologisk forkortede muskelfibre, det som kaldes triggerpunkter. Den mest effektive måde at de-aktivere triggerpunkter på, er ved hælp af en tynd nål. Denne behandlingsteknik er baseret på forskningen til de to amerikanske læger Janet Travell og David Simons, og har intet med kinesisk akupunktur at gøre.
Origo Akupunktur har særlig kompetence inden for moderne triggerpunkt-behandling og kan afhjælpe langt de fleste smertetilstande. Men ved langvarige kroniske smerter, vil det ofte kræve en del behandlinger, fordi tilstanden har bidt sig fast i musklerne, så triggerpunkterne jævnligt skal de-aktiveres.
Er der fare for punkteret lunge ved triggerpunktbehandling?
Der vil være en teoretisk fare for pneumothorax (punkteret lunge) når man nålebehandler lige over lungerne. God uddannelse/oplæring i anatomi og nåleteknik vil imidlertid reducere den her fare til et minimum. Vi har brugt langt over en million nåle i vores praksis siden 1998, og har aldrig oplevet tilfælde af pneumothorax.
Man skal også huske på at mange tilfælde af pneumothorax er spontane – uden kendt årsag, og forekommer hos ca. 20 af 100.000 mennesker.
Symptomer der gør at man skal opsøge læge (uafhængig om man har fået akupunkturbehandling inden de opstår): Åndenød og pludselig optræden af brystsmerter (typisk på den ene side af brystet). Symptomerne opstår ofte i hvile.
Læs mere om triggerpunktbehandling
Origo Klinik har særlig kompetence inden for moderne triggerpunkt-behandling og kan afhjælpe langt de fleste smerte-tilstande.