Menstruationsbesvær

Mere end halvdelen af alle kvinder oplever menstruationssmerter (dysmenorre) som teenagere. Ca. 10 % har det så dårligt at de må blive hjemme fra arbejde eller skole i mindst en dag hver cyklus. Ved 24-års-alder er det stadig 10 %, der har smerter der hæmmer dem i deres daglige aktivitet.

Smerterne kan følges af kvalme, hovedpine, diarré og varme i ansigtet.

Menstruationsproblemer kan altså være meget plagsomt, og det er ikke meget hjælp at få fra lægen, ud over anbefalinger om at tage håndkøbsmediciner, noget mange ikke er så begejstret for.

Smerterne skyldes kramper i livmoderen, men der er som regel ikke nogen sygdom der forårsager dem. De begynder gerne et par timer før blødningen sætter ind, og sidder typisk midt i nedre del af maven, men kan stråle til lænd og/eller lår/lyske.


Bølger i rødfarver. Symbol på menstruationssmerter (dyesmenorre), menstruationsbesvær. Behandles med akupunktur

Kinesisk akupunktur har god effektpå mange menstruationsrelaterede problemer, fx:

  • Mens-smerter
  • For kort eller for lang periode
  • Polycystiskt ovariesyndrom, PCOSD


Vores erfaring med akupunktur er at det er en god metode for - uden brug af hormontilskud - at rette op de ubalancer der laver den her slags gener. Inden kinesisk medicin bruger man lidt andre begreber, end den man bruger i vesten. Man kan fx snakke om at der er stagnationer der gør at kroppens processer ikke glider som de skal, og at man derfor kan føle sig oppustet, have smerter, være irritabel eller ked af det, og at menstruationen har svært ved at komme i gang. Eller der kan være at det man kalder et underskud laver træthed, nedstemthed eller at menstruationen fx er meget sparsom og kommer sjældent. 

Akupunktur retter sig mod at påvirke kroppen sådan at processerne går som de skal: man fjerner en lille forhindring her, nudger lidt der, sådan at hjulene igen kan bevæge sig på en sund måde, og man kan føle sig frisk og oplagt. 


Læs mere om akupunktur 


Behandling mod menstruationsbesvær kan også kombineres med kraniosakralterapi. Med sin helhedlige tilgang, og meget afspændende effekt, vil det kunne være til god hjælp for at mindske sådanne problemer.

Læs mere om kranio sakral terapi

Træbro i rødfarver

Forskning

Menstruationssmerter

Læs en forskningsartikel om akupunktur ved menstruationssmerter her

"Conclusion: The results of this study suggest that acupuncture might reduce menstrual pain and associated symptoms more effectively compared to no treatment or NSAIDs, and the efficacy could be maintained during a short-term follow-up period. Despite limitations due to the low quality and methodological restrictions of the included studies, acupuncture might be used as an effective and safe treatment for females with primary dysmenorrhea."

PCOS

Her kan du læse en svensk forskningsartikel om akupunktur ved polycystiskt ovariesyndrom, PCOS.

"Hos kvinnor med hormonstörningen PCOS kan behandling med akupunktur ge mer regelbunden menstruation och ägglossning. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin."

Uregelmæssig menstruation
Her kan du læse en norsk forskningsartikel om akupunktur og regelmæssig menstruation, som henviser til samme studiet om ovenfor.