Behandling af bækkensmerter hos gravide
Når man er gravid, opstår en øget belastning på musklerne i lænd, bækken og lyske. Det kan resultere i at fibre i de overbelastede muskler trækker sig sammen og ”låser” sig.
Når man er gravid, opstår en øget belastning på musklerne i lænd, bækken og lyske. Det kan resultere i at fibre i de overbelastede muskler trækker sig sammen og ”låser” sig.
Cirka hver anden gravide kvinde vil i løbet af sin graviditet opleve smerter i bækken eller ryg, selv om ikke alle har langvarige smerter.
Symptomerne på bækkenløsning kan komme pludseligt og opstår hos de fleste mellem 24. og 36. graviditetsuge. Dog kan symptomerne starte tidligere efter flere graviditeter.
Bækkenløsning under graviditet skyldes at man som gravid udskiller hormonet relaxin, som gør at led og ledbånd i bækken bliver løsere, så det under fødselen kan udvide sig og give plads til barnet. Eftersom det sker i kombination med en hurtig vægtforøgelse, kan det gøre at flere af leddene i bækkenet bliver for løse. Det igen kan medføre smerter. Hos de fleste kvinder forsvinder disse smerter i løbet af de første tre måneder efter fødslen.
Den ekstra vægt man bærer på som gravid, og det at den er placeret anderledes end hvis man blot tager på, gør at ens muskler belastes. Den her belastning gør at mange udvikler triggerpunkter i musklene: stramme bånd som laver hiv og belastning på ledbånd og led - og det giver i sin tur smerter.
Smerter i bækken, der opfattes som bækkenløsnings-smerter, skyldes altså ikke altid et løst bækken: både under og efter svangerskabet er det ofte triggerpunkter, der giver smerterne.
Ofte er der tale om refererede smerter fra ryg og hoftemuskler (fx m. iliopsoas, m. piriformis, m. adductor magnus, m. rectus femoris, m. gluteus medius).
Smerter fra triggerpunkter responderer dårligt på massage og manipulering af led, men er typisk nemme at fjerne ved hjælp af korrekt triggerpunktbehandling med tynde akupunkturnåle.
Læs mere om triggerpunktbehandling
Når bækkensmerter vedvarer, i uger, måneder og år efter svangerskabet, er det indlysende at smerterne ikke mere skyldes et løst bækken. Så er det, at mange læger begynder at tro, at smerterne ikke findes i kroppen, men i psyken.
Et dansk forskningsprojekt, hvor man injicerede saltvand ind i muskler rundt bækkenet hos både mænd og kvinder, viste at både mænd og kvinder udviklede ”bækkenløsningssmerter”. Men eftersom mænd ikke har bækkenløsning, konkluderede man, at sådanne smerter kun var ”psykiske”.
Denne konklusion virker dog noget ulogisk. Man reagerer rigtignok ikke på saltvand i sig selv. Men hvis man sprøjter saltvand ind i musklerne, dannes der et pres på det omkringliggende væv - et pres som vil forårsage smerter. Alle der har oplevet at have hævelser, fx efter at have trådt over sin ankel, ved hvor smertefuldt det kan være.
Det er jo også lidt underligt, at alle deltagere i forsøget, kvinder så vel som mænd, fik helt ens psykologiske reaktioner på det ikke-virksomme saltvand de havde fået sprøjtet ind, så de alle sammen rapporterede lige nøjagtigt bækkenløsningssmertersom reaktion på den "placebo-behandling" de havde fået ... Hvorfor var der ingen som rapporterede smerter i nakke eller hoved eller albue?
Svaret på det er til gengæld enkelt at finde: deltagerne fik saltvand sprøjtet ind i musklene omkring bækkenet. Og det er lige de her muskler som er stramme/har triggerpuntker når man har bækken(løsnings)smerter.
Det undersøgelsen faktisk viser, er at hvis man irriterer musklene omkring bækkenet, så får man bækkenløsningssmerter!
Og den gode nyhed er, at det kan det gøres noget med: de stramme bånd der laver bækkenløsinssmerter (i mennesker som ikke har været med på placebo-forskningsundersøgelser) kan som regel nemt fjernes med triggerpunkt nålebehandling!
Triggerpunktene sidder typisk, som nævnt over, i m. iliopsoas, m. piriformis, m.adductor magnus, m. rectus femoris, m. gluteus medius.
Det er jo ikke sådan, at kun det der vises på scanninger er virkeligt. De fleste muskelskader kan man ikke se på almindelige scanninger (men de er synlige i elektronmikroskop.)
Forskningsartikel om triggerpunktbehandling af bækkenløsningssmerter
Bækken-smerter der skyldes triggerpunkter, og kan som regel fjernes, også selv om det er gået lang tid siden problemet opstod. Den ældste bækkenløsningspatient vi har haft i klinikken, er en dame der kom sammen med sin datter. Den ældre dame havde haft "bækkenløsningssmerter” siden datteren blev født - for 55 år siden!
Nu går den ældre dame igen lange ture - noget hun har savnet at gøre siden midten af det forrige århundrede..