Hovedpine og migræne- rammer op til hver 3. dansker

Hver 3. dansker har på et tidspunkt søgt hjælp hos læge for hovedpine. De to almindeligste årsager til hovedpine er spændingshovedpine og migræne.

Ofte oplever patienter med migræne også at et anfald begynder med spændingshovedpine, eller stram nakke, og så kommer migrænen rullende.

Heldigvis er der hjælp at hente - og nu siger også Sundhedsstyrelsens rætnilgslinier at læger skal anbefale akupunktur til den her gruppe patienter. 

Nationalt Videnscenter for Hovedpine har stået for udarbejdelsen af National Klinisk Retningslinje for ikke-medicinsk behandling af hovedpinesygdomme, som dækker migræne og spændingshovedpine, og i den her anbefaling er akupunktur inkluderet.


Forskningsartikkel om akupunktur ved migræne

"Conclusion:
Acupuncture exhibits certain efficacy both in the treatment and prevention of migraines, which is superior to no treatment, sham acupuncture and medication. Further, acupuncture enhanced the quality of life more than did medication."

Spændingshovedpine

skyldes spændinger og stramme muskulære bånd - myofascielle triggerpunkter - i nakkens og halsens muskler, fx m. trapezius, m. splenius, m. sternocleidomastoideus, nogle gange også i kæbens m. masseter og ansigtets muskler fx m. temporalis. Sådanne smerter behandler vi ved at de-aktivere triggerpunkterne.

Når stramhederne er fjernet, er hovedpinen normalt også væk.

Vores behandling af migræne er to- eller tredelt: vi løsner de stramme muskler omkring hoved og nakke op, som ved spændings hovedpine, ved hjælp af moderne triggerpunktbehandling. Derefter behandler vi med klassisk kinesisk akupunktur og eventuelt også kraniosakralterapi.

Læs mere om triggerpunktbehandling


Statue der støtter sit hoved i hånden. Måske på grund af hovedpine? Hovedpine og migræne kan behandles med triggerpunktbehandling og med kranio sakral terapi

Når vi kombinerer triggerpunktbehandling med kraniosakralterapi, er det fordi denne behandlingsformen specielt påvirker knoglerne i hovedet, og laver bedre forhold for hjernenerverne der skal passere ud af kraniet på en - i udgangspunktet - ret begrænset plads. Den 11. hjernenerven har som sin eneste opgave at den styrer de to muskler m. trapezius og m. sternocleidomastoideus. Begge de her muskler er tit involveret i hovedpine, så det at få lavet lidt bedre plads til nerven, vil kunne have meget at sige for den her type plager.

Kraniosakralterapi er også meget effektivt for at løse op nakken der kraniet møder den øverste nakkehvirvel (Occipitalknoglen møder C1).

Anfaldene bliver færre og mindre kraftige, fordi de stramme muskler - der har tendens til at sætte migrænen i gang - fjernes, samt at hele kroppen harmoniseres af den klassiske akupunktur. Kraniosakralterapi bedrer de fysiske forhold, og til sammen gør den her behandling at mange af vores patienter bliver helt af med deres migræne. De resterende får som regel færre og mildere anfald.

Læs mere om kraniosakralterapi


En krukkemager drejer en krukke i ler

Migræne

Migræne er en hovedpine der kommer i anfald, normalt kun på denne ene side af hovedet, og den er ofte ledsaget af kvalme og/eller opkastning. Migræne forekommer i alle aldersklasser. Patienten bliver som regel overfølsom for alle sansestimuli, specielt lys og lyd, og ønsker gerne at hvile i et mørkt, køligt værelse til anfaldet går over - fra nogle timer til maksimum 3 døgn.

Man kender ikke årsagen til migræne, men forskning har vist, at de store blodkar udenpå hjernen udvider sig under et anfald, og at der er ændringer i de elektriske impulser i hjernen under et anfald.

Mange migrænepatienter oplever at mad som chokolade, rødvin, lakrids eller ost kan udløse anfald. En del kvinder vil også mærke, at de i enkelte perioder i menstruationscyklussen har lettere ved at få migræneanfald.


Lyspletter gennem glas

Søg læge

Ved pludselig opstået svær hovedpine skal du kontakte lægen straks, hvis du også har et eller flere af følgende symptomer:

  • høj feber
  • stiv nakke
  • din bevidsthed er påvirket
  • kramper
  • synsforstyrrelser
  • taleproblemer
  • svært ved at styre arme eller ben

Du skal også få et lægetjek, hvis du har vedvarende hovedpine, eller hvis hovedpinen følges af neurologiske symptomer, eller en generel forandring i din almentilstand.

Stetoskop og blodtryksmanchet