Hvad kan klassisk kinesisk akupunktur bruges til?

Akupunktur er en behandlingsform der har været i brug i mere end 2000 år, og det er der en god grund til:

Akupunktur er nemlig en meget virksom behandling for en lang række problemer, såsom:


Listen kan laves meget længere.

En ny artikel (fra 2019) viser, at akupunktur virker bedre mod smerter end intravenøs morfin.

Kinesiske skrifttegn. Akupunktur har været i brug som behandlingsform i mere end 2000 år

Uddannelse og certificering fra akupunkturens hjemland, Kina.

Når man snakker om akupunktur, er det som regel den kinesiske form, man tænker på.

Terapeuterne i Origo Klinik er uddannede i klassisk kinesisk akupunktur fra akupunkturens hjemland, Kina. Vi boede et halvt år i Beijing for at studere denne spændende behandlingsform i dybden, og vi havde praksis på flere hospitaler under vores studieophold.


Til højre:
 Vigdis Lysne modtager sin certificering som akupunktør fra CBIATCs direktør.


Vigdis Lysne modtager sit diplom og certificering i akupunktur på CBIATC (China Beijing Acupuncture Training Center), Kina.

Slip af med stress:Krop og psyke – to sider af samme sag

Akupunktur er en terapiform, der henvender sig til krop, såvel som psyke. Målet er at få det hele til at samarbejde bedre.

I vesten har vi meget kundskab om at hovedet - og psykisk stress - påvirker kroppen.

I kinesisk medicin har man også bevaret kendskabet til det omvendte fænomen: nemlig at kroppen også påvirker hovedet/psyken. Og at det hele skal fungere godt og samarbejde godt for, at man kan være frisk og rask og fungere i hverdagen. Den form for viden er ved at blive moderne igen – blandt andet gennem forskning på polyvagal teori.

Det er altid fascinerende, når nye indsigter underbygger den traditionelle tænkning, vi har haft i mange tusind år.

CBIATC blev oprettet af Kina i samarbejde med WHO i 1975, som verdens første internationale uddannelsesinstitution i akupunktur for udenlandske studenter. Vigdis Lysne og Bruno Aamo har begge sin uddannelse i klassisk akunktur fra CBIATC.


Statue der i ro ser ud over vandet. I behandling med akupunktur er et af målerne at gennem at behandle kroppen, at opnå ro, afspænding og frihed fra stress.

Akupunktur -behandlingen der tager det hele med i betragtning

Akupunktur er en behandlingsform, der tager udgangspunkt i det hele. Ved opstart af en behandlingsrække vil vi derfor indsamle information om, hvilke symptomer du har. Har du f.eks. hjertebanken, søvnproblemer eller kvalme? Har du mavebesvær, en klump i halsen eller bliver du let forkølet? Fryser du let, eller er du ofte for varm?

Spørgsmålene vil være lidt forskellige, alt efter hvilket hovedproblem du kommer med. Behandleren spørger på denne måde for at danne sig et billede af, hvad den aktuelle patients problem helt specifikt består i.

Behandleren ser også på din tunge og tager din puls. Den information vi indsamler på den måde, er med til at bygge op om den kinesiske diagnose, vi stiller. Den vil være udgangspunkt for, hvilke punkter vi vælger at sætte nåle i. En diagnose fra traditionel kinesisk medicin (TCM) repræsenterer et eget fag og kan ikke «oversættes» direkte til en vestlig medicinsk diagnose.

Behandlingen foregår ved at tynde nåle sættes ind i bestemte punkter på kroppen. Kombinationen af punkter vælges ud fra den kinesiske diagnose.





Nåle til sying. Akupunktur behandler med nåle

Slip af med …fx bihulebetændelse …

Hvis man f.eks. har feber og tilstoppet næse, vil man i behandlingen kunne kombinere lokale punkter (her LI 20, ved siden af næsen) med distale (langt væk fra det syge område, men på samme meridian, LI 4) og specialpunkter (for at fjerne slim, St. 40) og reducere feber (LI 11). En vestlig medicinsk diagnose er gerne sinusitt (bihulebetændelse), mens den kinesiske vil kunne være Vind-Hede eller Vind-kulde. Det lyder måske mærkeligt og fremmedartet, men effekten av behandlingen mærkes som regel straks. 

Nålene som benyttes er meget tynde, ofte ikke mere end 0,25 mm i diameter, og medfører sjældent særlige smerter. 

Akupunktur tilfører intet, men stimuleres kroppens egne helbredende processer og mekanismer. 


Akupunktur giver ikke mange bivirkninger, men her kan du læse om de få, der kan opstå.


Kinesisk papirlampe. Akupunktur kommer fra Kina
China Academy Of Chinese Medical Sciences

Erfaringsvidenskab

Akupunktur er først og fremmest baseret på erfaringskundskab, hvilket betyder, at man har massiv erfaring med, at behandlingen virker på bestemte lidelser og forskellige symptomer, men det er ikke altid, man ved nøjagtig, hvorfor behandlingen har effekt.

Netop her har akupunktur meget mere til fælles med vestlig medicin end mange læger bryder sig om at tale om. For rigtig mange typer af medicin, som hver dag gives til danske patienter, kan man i indlægssedlen læse følgende: "Virkningsmekanisme ukendt". Meget ofte står der: "antaget virkningsmekanisme" i nogle år - før den bliver ændret til noget andet.

For patienterne er det som regel lige meget, om man ved hvordan, lægemidlet eller akupunkturen virker - så længe det virker, og man kommer af med de plager, man døjer med.

Akupunkturnålen tilfører ingenting, men stimulering af bestemte punkter i forskellige kombinationer fører til at forskellige organer justerer sig selv, hvorved kroppen selv bliver i stand til at igangsætte en heling af det, der har forårsaget de tilstedeværende symptomer.

På den internationale netoversigt over biomedicinsk litteratur PubMed kan du finde mere end 23250 referencer til forskning på akupunktur.


Tekande og kop. Te og akupunktur kommer begge fra Kina